Avun maalaislääkäri Tapani Kiminkinen vastaa Studio55.fi-tv-lähetyksissä ja nettisivuilla katsojien kysymyksiin. Tällä kertaa haluttiin tietää, onko korkea verenpaine tullut jäädäkseen, jos sen on saanut keski-ikäisenä. Alla Kiminkisen vastaus.
Mistä korkea verenpaine johtuu? Sanotaan, että jopa 95 prosenttia tuntemattomasta syystä. Lopuille voidaan löytää selitys useimmiten munuaistasolta tai joskus hormonitoiminnasta tai lääkityksestä, esimerkiksi yhdistelmäehkäisypillereistä.
Sukurasitteen osuus on merkittävä, mutta mikä sen mekanismi sitten on – ei tiedetä. Toki se voi kulkea muiden tilojen, kuten hyvin perinnöllisen metabolisen oireyhtymän (MBO), kautta. MBO:ta potee kolmasosa työikäisistä, ja tähän tilaan liittyy korkea verenpaine kuin telkkä pönttöön. MBO johtaa helposti tyypin II sokeritautiin, jolla on vahva geenitausta.
Suolan käytön erot selittävät suurimman osan kansakuntien välisistä verenpaine-eroista. Suomessa suolaa käytetään rivakasti aina 10 grammaa vuorokaudessa saakka. Luonnonkansat käyttävät alle gramman vuorokaudessa. Meillä on varovaiseksi tavoitteeksi paalutettu alle 5 grammaa vuorokaudessa.
Jo vuosikymmeniä kansanterveytemme on parantunut tasaisesti. Nyt viimeisen kymmenen vuoden aikana erilaiset muoti-ilmiöt ja niiden saama runsas huomio julkisuudessa ovat kääntäneet suunnan pakkaselle – niin myös suolan käyttö ja verenpaine ovat kääntyneet nousuun. Siinä samalla haksahdettiin suosimaan erityissuoloja, joissa ei ole jodia, joten jodinpuutekin alkoi nostaa päätään. Ei ole se ja sama, mitä mediassa suusta tai kirjoituksin päästetään. Siitä voi seurata ruumiita! Ottavatko väärät profeetat näistä vastuun – miettikääpä sitä…
Verenpaineeseen vaikuttavat merkittävästi elintavat, joten pelkkään kohtaloon ei kannata tuijottaa. Jos on perinyt huonot geenit, voi ennusteeseensa merkittävästi vaikuttaa: suola minimiin, laku hyllylle (jos se yksilön painetta nostaa), laihduttamista ja suositusravintoa kehiin ja töppöstä toisen eteen!
