Lääkäri: Munuaistauti saattaa olla täysin oireeton

Ikä heikentää munuaisia 25:57

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut lääkäri Agneta Ekstrand kertoi, ettei munuaissairautta välttämättä huomaa, ennen kuin tilanne on jo vakava.

Munuaistauti voi tulla yllättäen, sillä munuaistautien erikoislääkäri Agneta Ekstrandin mukaan munuaisten vajaatoiminta tai munuaistauti ovat monesti oireettomia.

– Ihmisellä voi olla hyvinkin huono munuaistoiminta, ennen kuin hän rupeaa voimaan huonosti ja hakeutuu lääkäriin.

Munuaisten vajaatoiminta saattaa oireilla moneen tautiin sopivilla oireilla, muun muassa pahoinvointina tai väsymyksenä. Ekstrand kertoo, että turvotus voi ainoana oireena kieliä munuaissairaudesta.

Ikääntyminen lisää diabeteksen ja ylipainon ohella munuaissairauksien riskiä. Ikääntyessä ihmisen elintoiminnot alkavat heikentyä ja myös munuaisten toiminta huononee, kun ikää tulee lisää. Tällöin osa munuaisten toimintayksiköistä, munuaiskärsistä, arpeutuu eikä enää toimi.

Munuaissairauksia ja niiden etenemistä on kuitenkin mahdollista hoitaa ja hidastaa esimerkiksi lääkityksellä, dialyysihoidolla ja munuaisen siirrolla. Munuaisissa onkin Ekstrandin mukaan varakapasiteettia ja yhdellä munuaisella on mahdollista pärjätä hyvin.

Mitkä lääkeaineet ovat erityisen myrkyllisiä munuaisille? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat