Lääkäri Antti Heikkilä: Joulukinkun rasvaa ei tarvitse pelätä

Lääkäri Antti Heikkilän mukaan mikään tutkimus ei todista, että eläinrasva olisi terveydelle haitallista. Niinpä hänen suosittelemaansa ruokavaliota noudattavan ei tarvitse olla huolissaan joulukinkun sisältämästä rasvasta. Sen sijaan imelletystä perunalaatikosta kannattaisi kieltäytyä.

– Jouluruoat ovat oikeastaan suurimmaksi osaksi ihan hyviä. Esimerkiksi lanttulaatikkoa voi syödä, jos siitä ei tee imellettyä versiota, Antti Heikkilä sanoo.

Hän on yksi äänekkäimmistä suomalaisista vähähiilihydraattisen ruokavalion puolestapuhujista. Niinpä hänen joulupöydästään puuttuvat muun muassa leipä ja perunalaatikko. Kinkun seuraksi hän suosittelisi punakaalia, joka on kuulemma Keski-Euroopassa erittäin tavallinen joulupöydän lisuke.

Alkoholin kanssa syöty ruoka jämähtää rasvaksi

– Kyllä välillä voi herkutella, mutta toisaalta, jos noudattaa dieettiäni, tuskin tekee edes mieli esimerkiksi joulutorttuja. Vene ei kuitenkaan yhden päivän herkuttelulla kaadu.

Kaikissa joulukuun juhlissa ei silti kannata alkaa mässäillä tolkuttomasti. Heikkilän mukaan on parempi vetää yhtenä päivänä, olkoon se sitten vaikka jouluaatto, napa täyteen pipareita ja suklaata kuin syödä joka päivä yksi.

Myöskään alkoholilla ei pitäisi lotrata, vaikka sitä tuppaa pikkujouluissa sun muissa kekkereissä tarjolla olemaankin.

– Alkoholi sotkee koko systeemin. Nimittäin silloin kun veressä on alkoholia, elimistö ei tee mitään muuta kuin polttaa sitä, Heikkilä selittää.

Toisin sanoen, jos syö saman määrän ruokaa alkoholin kanssa tai ilman, ensimmäisen vaihtoehdon valitessan lihoo enemmän, sillä elimistö ei pysty hyödyntämään ruoan energiaa, vaan se jämähtää rasvaksi.

– Toisaalta, tämä dieetti vaikuttaa monen kohdalla myös niin, että alkoholi ei edes maistu, joten sen välttäminen on helppoa. Mutta kuten sanottu, jos pikkujouluissa ottaa pari lasia viiniä, sen voi tehdä hyvällä omatunnolla, kunhan sitä ei tee joka päivä, Heikkilä lisää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja