La Palma julistetaan katastrofialueeksi – tulivuoresta purkautuva polttava laava on tuhonnut jo satoja rakennuksia

Tältä voimistunut tulivuorenpurkaus näyttää 1:47
Tältä näyttää La Cumbre Viejan purkaus – katso video!

Espanjan pääministeri Pedro Sanchez on ilmoittanut, että Kanarian La Palma julistetaan katastrofialueeksi, mikä mahdollistaa taloudellisen avun asukkaille. Saarella on purkautunut tulivuori.

Perjantaina paikallishallinto määräsi evakuointeja El Pason kaupungissa, kun tulivuoresta kuului valtavia räjähdyksiä sekä uusia repeämiä vuoreen syntyi.

Purkaus alkoi viime sunnuntaina

Tulivuori Cumbre Vieja alkoi purkautua viime sunnuntaina ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. Purkauksen vuoksi yli 6 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa. EU:n Copernicus-ohjelman arvion mukaan tulivuoresta purkautunut laava on tuhonnut 420 rakennusta ja peittänyt yli 190 hehtaaria maata.

Tulivuoresta purkautuvan laavan virtausnopeus kraatterista on kuitenkin viime päivinä hidastunut. Asiantuntijat toivovat, ettei laava virtaa rannikolle ja mereen asti, sillä veteen virtaava sula laava voi aiheuttaa myrkyllisiä kaasupilviä.

Toistaiseksi tulivuorenpurkaus ei ole aiheuttanut ihmisuhreja, mutta ympäristö- ja omaisuusvahingot ovat Kanarian aluejohtaja Angel Victor Torresin mukaan valtavat. Torresin mukaan vahingot ovat reilusti yli 400 miljoonaa euroa.

Kanariansaaret on tunnettu matkailukohde, mutta La Palma ei ole saariryhmän keskeisiä turistikohteita.

Lentokenttä suljettu

Espanjan ilmailuviranomaiset kertoivat lauantaina sulkeneensa La Palman saaren lentokentän tulivuorenpurkauksen aiheuttaman tuhkapilven vuoksi. Jo perjantaina kaikki lentokentän seitsemän lentoa jouduttiin perumaan kiihtyneen tulivuorenpurkauksen vuoksi.

– Lentokenttä on suljettu tuhkan kerääntymisen vuoksi. Puhdistusoperaatio on alkanut, mutta tilanne voi muuttua hetkenä minä hyvänsä, lentokentän valtio-omisteinen operaattori Aena ilmoitti.

Lue myös:

    Uusimmat