Mainos

Kyyneleet vaihtuivat leveään hymyyn – Henriksson RKP:n johtoon

21:54

RKP:n uudeksi puheenjohtajaksi on valittu Anna-Maja Henriksson. Hän voitti vaalin 133 äänellä. Puheenjohtajakisassa olivat mukana myös kansanedustaja Anders Adlercreutz ja nuorisojärjestön puheenjohtaja Ida Schauman.

Anna-Maja Henriksson on odottanut tätä hetkeä neljä vuotta. Stefan Wallinin jälkeen puheenjohtajuutta havitellut Henriksson koki kirpaisevan tappion nuorelle Carl Haglundille. Haglundin väsyttyä politiikkaan tie Henrikssonille oli auki.

RKP:n puheenjohtajataistossa oli vaikea nähdä tällä kertaa muita vakavasti otettavia vaihtoehtoja. Puheenjohtajuutta hän on seurannut varapaikalta, kun hänestä tuli RKP:n varapuheenjohtaja vuonna 2010.

Eduskuntaan ensiyrittämällä

Neljän vuoden pesti ensin Kataisen ja sitten Stubbin hallituksessa oikeusministerinä tekee Henrikssonista enemmän kuin pätevän puoluejohtoon. Hän on toiminut myös Ahvenanmaa-ministerinä.

Anna-Maja Henriksson on valittu kahdesti eduskuntaan Vaasan vaalipiiristä. Ensimmäisen kerran liki kymmenen vuotta sitten. Kokemusta Henriksson on saanut pääkaupungin poliittisista piireistä kuitenkin jo aiemmin, sillä 2000-luvun alkupuolella hän työskenteli pari vuotta 2. valtiovarainministerin Ulla-Maj Wideroosin erityisavustajana.

Harmaa talous jäi kismittämään

Henriksson sai poliittisen mutakylpynsä keväällä 2011, kun hän oli mukana RKP:n edustajana kitkemässä harmaata taloutta. Tilanne kääntyi omituiseksi, sillä julkisuuteen vuodetun muistion mukaan puolue vastusti talousrikosten rangaistusten koventamista ja esimerkiksi viranomaisten tiedonsaannin helpottamista.

Syynä jarruttamiseen pidettiin puolueen taustalla vaikuttavia suursijoittajia. Henriksson joutui selittelemään puolueen kantaa.

Hänen mukaansa muistio oli keskeneräinen ja vuotoa käytettiin ”tarkoituksenhakuisesti RKP:n mustamaalaamiseen”.

Kaksikielisyys äidinmaidosta

Anna-Maja Kristina Henriksson on syntynyt tammikuun alussa vuonna 1964 Pietarsaaren Kvarnbackenissa. Seitsenhenkisen perheen isä oli kauppaedustaja ja äiti sairaanhoitaja.

Henriksson kirjoitti ylioppilaaksi Jakobstads Gymnasiumista vuonna 1982 ja lähti opiskelemaan oikeustiedettä Helsingin yliopistoon. Oikeustieteen kandin tutkinnon hän suoritti vuonna 1987 ja varatuomari hänestä tuli vuonna -89, 25-vuotiaana. Hän on toiminut pankkijuristina.

Pietarsaaressa Henriksson on kunnostautunut kaupunginhallituksen puheenjohtajana ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajana, Valtuuston jäsen hänestä tuli vuonna -97.

Kaksikielinen perhe

Anna-Maja avioitui Janne Henrikssonin kanssa vuonna 1991 ja heillä on kaksi tytärtä. Kotisivujensa perusteella Henriksson mielellään mökkeilee perheensä, sukunsa ja ystäviensä kanssa ja on lapsuudestaan lähtien viihtynyt samalla saariston saarella –perinne joka jatkuu edelleen.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.