Mainos

"Kysytään, että pantaisiinko nyt kengät jalkaan" – monissa suomalaisperheissä lapsi määrää kaikesta

8:42

Lapselle on mahdollista antaa liikaa valtaa kasvatuksessa. Lapsi ei kuitenkaan voi päättää esimerkiksi sitä, ettei pukeudukaan ulos ulkovaatteisiin.

Huomenta Suomessa 4.5.2017 keskusteltiin lapsista, jotka toimivat perheen pomoina. Lapselle on mahdollista antaa liikaa valtaa kasvatuksessa. Lastenpsykiatrian erikoislääkäri Jari Sinkkosen mukaan joissain perheissä lapset määräävät melkein kaikesta.

– Olen tavannut erilaisissa konsultaatioissa ja muissa yhteyksissä tällaisia curling-perheitä, joissa joka ainutta asiaa kysytään lapselta. Kysytään ihan (alkaen) siitä, että pantaisiinko nyt kengät jalkaan, pantaisiinko nyt haalari päälle, vaikka tässä ei ole vaihtoehtoja. Lapsi ei voi oikeasti valita.

Sinkkonen kehottaa kysymään lapselta esimerkiksi aamupalalla, haluaako hän viilin tai jogurtin. Lapsi ei kuitenkaan voi päättää, ettei pukeudukaan ulos ulkovaatteisiin.

– Lapsi saa vallan. Mitäs jos lapsi sanoo, että ”en laita kenkiä”? Siitä saadaan riita aikaan, valtataistelu, Sinkkonen kuvaa.

Lastentarhan opettaja ja kirjailija Suvi Saarestin mukaan päiväkodissa kodin toimintamallit näkyvät esimerkiksi siinä, että lapsi ei suostuisi jäämään hoitoon.

– Ehkä vielä selvemmin kun haetaan päiväkodista pois. ”No, joko lähdettäis, joko lähdettäis?” Saattaa olla puolikin tuntia, kun aikuinen kulkee lapsen perässä pitkin pihoja, Saaresti kuvailee.

Miten lapsen sitten saa lähtemään kotiin? Mistä tietää, että lapsella on liian vähän valtaa asioihin? Entä, jos lapsi kiroaa tai puree? Katso video ylhäältä!

***

11:00

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.