Mainos

Kysymyksiä suomalaisnerolle – ehdolla kansainväliseen huippuälykkövirkaan

Suomen Mensan entinen puheenjohtaja Kaj Lindholm odottaa mielenkiinnolla ensi heinäkuuta ja tietoa kansainvälisen Mensan puheenjohtajaäänestyksestä.

Lindholm on yksi neljästä ehdokkaasta maailmanlaajuisen älykköjen kerhon johtoon.

Mensa on huippuälykkäiden yhdistys, jonka jäseneksi hyväksytään, jos saavuttaa älykkyysosamäärätestissä korkeamman tuloksen kuin 98 prosenttia testatuista.

Miten valikoiduit ehdokkaaksi?

Ehdokkuuteni perustuu omaan vapaaehtoisuuteeni, usean muun kansallisen Mensan puheenjohtajan kannustukseen sekä Suomen Mensa ry:n nykyisen hallituksen päätökseen asettaa ehdokas kansainväliseen vaaliin.

Millaiset mahdollisuudet sinulla on tehtävään, mitkä ovat vahvuutesi?

Mahdollisuuteni on yksi neljästä. Tehtävä ei sinänsä vaadi minkään alan ammattitaitoa vahvuutena, joten kyse on lähinnä luonteesta, kokemuksesta ja motivaatiosta.

Mitä kansainvälinen Mensa tekee?

Suomen Mensa ry:n toiminta on pääosin jäsenkeskeistä, kun taas kansainvälisen Mensa toiminta on suurelta osin hallinnollista ja vain osittain suoranaisiin jäseniin liittyvää.

Mikä on ammattisi, onko siinä hyötyä samoista ominaisuuksista, joita vaaditaan Mensan jäsenyyteen?

Olen ammatiltani rakennusmestari. Uskon, että kaikissa ammateissa on hyötyä älykkyydestä.

Olitko ennen testiä huomannut olevasi erityisen älykäs, missä se ilmeni?

En voi sanoa tunteneeni itseäni erityisen älykkääksi ennen Mensan järjestämää testiä. Monet asiat vain tuntuivat melko helpoilta.

Miten ja milloin tulit menneeksi Mensan testiin?

Huomasin aikanaan pienen ilmoituksen Mensan järjestämästä testistä paikallislehdessä ja päätin mennä testauttamaan itseni.

Yleisesti ottaen mensalaisten numeerinen ja geometrinen osaaminen ymmärretään ylivertaiseksi, mutta entäpä psykologinen tai sosiaalinen älykkyys. Miten itse ymmärrät korkean älykkyyden, minkälaista laatua omasi on?

Mielestäni älykkyys on kykyä käyttää monipuolisesti yhdistellen hyväkseen kaikkea tietoa ja osaamista, jota on opiskelulla, työllä ja elämän varrella poiminut. Se on kykyä nähdä ja tarkastella asioita uusista näkökulmista sekä hahmottaa asioiden kokonaisuus tai toisaalta eritellä asiat selkeämpiin osiin.

Asiaan perehtynyt ja koulutettu psykologi on varmasti parempi arvioimaan minun älykkyyteni laatua. Itse tunnen sen olevan lähes joka osa-alueeseen sopivasti jakautuva. Eli en tunne olevani millään osa-alueella erityisen ihmeellinen ja toisaalta tunnen pärjääväni kaikissa asioissa ihan kivasti.

Tunnistetaanko poikkeuksellinen älykkyys Suomessa riittävän hyvin ja varhain?

Ei varmasti tunnisteta, sillä siihen ei ole yhteiskunnassamme järjestelmää. Toisaalta en itse näe siihen edes tarvetta. Meillä kaikki perustuu tasa-arvoisuuteen. Kaikki koulut ovat periaatteessa yhtä hyviä ja opetus on samanlaista, asut sitten missä tahansa Suomessa. Se on minun mielestäni hieno asia.

On tärkeää rauhoittaa ihmisen lapsuus sille, että saa olla rauhassa pulkkamäessä, antaa mielikuvituksen kehittyä ilman tarvetta lähteä tunnistamaan jotain ihme älykkyyttä tai lapsineroja.

Lapsen leikki kehittää koordinaatiota, sosiaalisia suhteita, mielikuvitusta ja koko aivokapasiteetin kehitystä. Faktatietous ja kirjaviisaus eivät edesauta sitä, mikä todella luo uusia, innovatiivisia ajatuksia.

Pystytkö esimerkiksi laskemaan kauppalaskun päässäsi, kun näet tuotteet ostoskärryssä?

En ole Rain Man . Minä en toimi sillä tavalla… En uhraa tuollaisille asioille ajatustakaan, koska en näe sille mitään syytä.

Onko jokin erityinen arkipäiväinen toiminto sinulle huomattavasti helpompi kuin muille?

Vaikka moni asia tuntuukin minusta helpolta, en kuitenkaan koskaan mieti onko se toisille hankalampaa, ellei kyseessä ole asia johon minä voin, ja minun pitäisi, vaikuttaa esimerkiksi työni puolesta.

Onko Mensan jäsenyydestä hyötyä sosiaalisissa suhteissa tai urakehityksessä, entä suhteessa vastakkaiseen sukupuoleen?

Sosiaalisiin suhteisiin jäsenyyteni on vaikuttanut positiivisesti, sillä olen järjestön kautta saanut mahdollisuuden tavata uskomattoman mielenkiintoisia ja erilaisia ihmisiä.
Urakehitykseen se ei suoranaisesti ole vaikuttanut, mutta varmasti se on edesauttanut minua opiskelussa sekä ammattitaidon kasvattamisessa.

Keskustelen sitten ihan kenen tahansa kanssa järjestössämme, niin sieltä tulee aina erittäin hyviä kommentteja, vaikka vastapuoli ei tietäisi asiasta ennestään mitään.

Summa summarum, kyllä taustani varmaan käytöksessäni ja puheessani auttaa minua niissäkin tilanteissa, kun keskustelen ventovieraan naisen kanssa.

Olet älyllisesti poikkeuksellisen lahjakas, mutta onko sinulla heikkouksia?

Kenelläpä meistä ei olisi.

Oletko arjessa pedantti, onko vaatekaappisi aina järjestyksessä?

En ole pedantti, mutta asiat on tarvittavissa määrin järjestyksessä.

Kannattaako CV:ssä mainita olevansa Mensan jäsen ja huippuälykäs?

Mielestäni kannattaa mainita, mikäli sillä on merkitystä haettavan työtehtävän kannalta.

Entä oletko kokenut, että poikkeuksellisen korkeaksi todistettu älykkyys pelottaisi vastapuolta työnhakutilanteessa?

Ehdottomasti joo. Eikä tarvitse olla edes älykäs, vaan voi olla loistava ammattilainen, viisas, itsevarma ihminen, koska johtoasemassa on paljon ihmisiä, jotka eivät halua palkata itseään pätevämpiä hakijoita.

Kansainvälisen Mensan puheenjohtajavaalissa järjestön jokainen jäsen kaikissa jäsenmaissa saa valita neljästä ehdokkaasta ja antaa äänensä mielestään parhaalle.

Lindholmin ehdokkuudesta kertoi Suomessa ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.