Mainos

Kysely: Sairaanhoitajat tekevät lääkärin töitä sekä siivoavat, pyykkäävät ja luovat lunta – "Vaarallista ja kestämätöntä"

Liki puolet potilastyötä tekevistä sairaanhoitajista tekee vähintään viikoittain lääkärin töiksi katsottuja tehtäviä, kertoo tuore kysely. Viidennes kyselyyn vastanneista kertoi tekevänsä näitä töitä joka päivä.

Lisäksi yli puolet hoitajista kertoi tekevänsä joka viikko laitoshuoltajan tehtäviä, kuten siivoamista, pyykkäystä ja roskien vientiä.

Osa vastaajista kertoi myös tekevänsä ylipäätään hoitoalalle kuulumattomia tehtäviä, kuten esimerkiksi lumenluontia ja postitusta.

– Olemme vaarallisella ja kestämättömällä tiellä, kun sairaanhoitajat tekevät vääriä töitä. Se on kaikki pois varsinaisesta potilastyöstä. Lisäksi se, kenen työpanosta käytetään mihinkin tehtävään, on merkittävä taloudellinen kysymys. Järkevää työnjakoa pitäisi miettiä organisaatioissa etenkin nyt sote-uudistuksen kynnyksellä, sanoo Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela.

Hyvänä puolena hoitajat kokivat, että heidän ammattiaan arvostetaan. Potilastyössä olevista hoitajista peräti 94 prosenttia koki, että potilaat arvostivat heitä. Noin 92 prosenttia vastaajista oli ylpeitä ammatistaan.

Sairaanhoitajaliiton kyselyyn vastasi vajaat 1 700 sairaanhoitajaa yksityiseltä, julkiselta ja kolmannelta sektorilta. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.