Hoitoalalla kytee joukkopako: kolme neljästä hoitajasta on harkinnut alanvaihtoa viimeisen vuoden aikana – "Ongelmiin tulee puuttua välittömästi"

Lähi- ja perushoitajien työn kuormittavuus on lisääntynyt ja henkinen taakka kasvanut. Asia käy ilmi hoitajaliitto Superin tekemästä kyselystä, joka tehtiin ennen koronakriisin puhkeamista.

Kyselyn mukaan työnsä kokee raskaaksi tai erittäin raskaaksi peräti 73 prosenttia vastaajista.

Hoitajien mielestä myöskin työn henkinen kuormittavuus oli kasvanut. 83 prosenttia vastaajista koki työn henkisen kuormituksen nousseen viimeisen vuoden aikana. Näin ajattelevat erityisesti kotihoidossa ja vastaanottotyössä.

Työ koetaan silti merkitykselliseksi

Viimeisen vuoden aikana kolme neljäsosaa hoitajista on harkinnut vaihtavansa alaa.

– Vaikka selvityksen perusteella työ koetaan merkityksellisenä, jaksamisongelmat pakottavat työntekijät pohtimaan alanvaihtoa. Vain noin joka kolmas vastaaja uskoi, että pystyy työskentelemään terveytensä puolesta nykyisessä ammatissaan kahden vuoden kuluttua. Huolestuttavaa on, että myös alan koulutukseen hakeutuminen on vähentynyt. Ongelmiin tulee puuttua välittömästi, sillä teoista riippuu, kuinka laadukas sosiaali-, terveydenhuolto- ja kasvatusala meillä tulevaisuudessa on, painottaa SuPerin asiantuntija Sari Erkkilä.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin kysely on tehty maaliskuussa ennen koronakriisin puhkeamista. Kyselyyn vastasi 8 175 hoitajaa.

Liitolla on kaikkiaan 90 000 jäsentä.

Lue myös:

    Uusimmat