Mainos

Kysely: Riidat kustantamoissa luultuja pienempiä

Kirjailijoiden ja kustantamojen suhteissa on ongelmia, mutta pulmat eivät ole niin pahoja kuin on ollut aihetta pelätä. Näin arvioi Kirjailijaliiton puheenjohtaja Tuula-Liina Varis tuoretta kirjailijoille tehtyä kyselytutkimusta.

-Loppujen lopuksi kirjailijat ovat jokseenkin tyytyväisiä kustantamoihinsa. Tyytymättömiä ei ole paljon, mutta he ovatkin sitten hyvin tyytymättömiä, Varis lisää.

Ongelmat eivät näytä keskittyvän mihinkään tiettyihin kustantamoihin.

-Isoihin kustantamoihin oltiin sekä tyytyväisiä että tyytymättömiä, samoin pienempiin. Toki pulmia on joissakin kustannustaloissa enemmän kuin toisissa.

Kustantamoiden sivistysrooli himmenemässä

Variksen mukaan on hyvä myös muistaa, että kustantamoissa "ihmiset ovat monella tavalla ahtaalla".

-Henkilökunta vaihtuu, ja toimintaa tehostetaan niin, että se vaikuttaa kirjailijan kannalta tärkeimpään, kustannustoimittajiin. Heillä ei ole enää aikaa paneutua kirjailijaan niin paljon kuin aiemmin.

Koko perinteinen kustannuskenttä on Variksen mukaan nopeassa liikkeessä.

-Osin tämä johtuu uusista medioista ja kanavista. Muutosta tuo myös se, että yleinen taloudellinen näkökulma korostuu. Kirjallisuuden rooli kulttuuri-instituutiona on alkanut himmetä, kun kustantamoihin tulee ihmisiä, joille kulttuuri-instituution rooli ei ole koskaan merkinnyt mitään.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja