Kysely: Reilu kymmenesosa palveluyrityksistä ei toivu koronakriisistä

Ravintola-alalla kypsytty kitkutteluun - täyssulkua pidetään parempana vaihtoehtona 2:19
Ravintola-alalla kypsytty kitkutteluun - täyssulkua pidetään parempana vaihtoehtona

Reilu kymmenesosa palveluyrityksistä ei toivu lainkaan koronakriisistä, käy ilmi Palvelualojen työnantajat Paltan kyselystä. 

Kolmasosa palveluyrityksistä toipuu kyselyn mukaan koronakriisistä aikaisintaan ensi vuonna.Viidennekseen palveluyrityksistä koronakriisi ei ole vaikuttanut lainkaan, ja kahdeksassa prosentissa korona on jopa vauhdittanut liiketoimintaa.

Työllisyyskehitys on kyselyn perusteella palvelualoilla eritahtista. Liikenteen ja logistiikan toimialalta uhkaa kadota tänä vuonna jopa 9  000 työpaikkaa pääasiassa henkilöliikenteestä. Samaan aikaan esimerkiksi yritys- ja asiantuntijapalveluissa työllisyys kasvaa.

– Näkymät palvelualoilla ovat hyvin kaksijakoiset ja erot korostuneen suuria. Osassa palvelutoimialoista elpyminen on jo hyvässä vauhdissa. Useissa yrityksissä normaaliin päästään kuitenkin palaamaan aikaisintaan ensi vuonna, jos silloinkaan, Paltan pääekonomisti Martti Pykäri sanoo järjestön tiedotteessa.

Paltan ennusteen mukaan yksityisten palvelualojen liikevaihto kasvaa tänä vuonna neljä prosenttia, mikä ei riitä kuromaan kiinni viime vuoden yli seitsemän prosentin laskua. 

Työikäisten rokotukset saatava pian käyntiin

Pykärin mukaan koronakriisistä elpyminen on käytännössä palvelujen toipumisen varassa. Koronan aiheuttaman kuopan kiinni kurominen tämän vuoden aikana edellyttäisi Pykärin mukaan sitä, että yksityinen kulutus lähtisi ripeään kasvuun viimeistään alkukesällä.

– Talouden avaamisen viivästyminen käy kalliiksi ja lisää riskejä. Talouden palautumiskyky heikkenee, yrityskanta rapautuu ja konkurssien määrä kasvaa kevään edetessä, Pykäri sanoo. 

Työikäisen väestön rokottaminen on Pykärin mukaan saatava käyntiin mahdollisimman pian, sillä rokottamisen onnistuminen on edellytys kotitalouksien kulutuksen ja talouden elpymiselle.

Lue myös:

    Uusimmat