Työllisyys palautumassa 2023 koronaa edeltäneelle tasolle – Suomen Pankki ennustaa yhä loppuvuodelle talouskasvua

1:52
Katso video: Näin työllisyys ja talouskasvu palautuvat koronasta, ennustaa Suomen Pankki.

Koronapandemian takia heikentynyt työllisyys palautuu Suomen Pankin tuoreen ennusteen mukaan kriisiä edeltäneelle tasolle vuonna 2023. Työllisten määrän odotetaan kasvavan jo loppuvuonna reippaasti, kunhan talouskasvu lähtee käyntiin.

Työttömyys paheni Suomessa viime keväänä räjähdysmäisesti, kun koronarajoitukset alkoivat.

Vielä viime vuoden helmikuussa työttömiä oli työ- ja elinkeinoministeriön katsausten mukaan alle 250 000 tuhatta, mutta kahta kuukautta myöhemmin määrä oli lähes kaksi sataa tuhatta suurempi. Huhtikuun luku oli yli 433 000 tuhatta.

Koko yhteiskunnan ja monen suomalaisen kannalta oli hyvä, että eniten kasvoi lomautettujen määrä eikä irtisanottujen. Tähän vaikutti osaltaan työmarkkinajärjestöjen löytämä sopu lomautusten joustavoittamisesta.

Työllisyys on viime keväästä kohentunut, sillä tämän vuoden viimeisimmät tilastot tammikuulta näyttävät työttömyyden vähentyneen sadalla tuhannella viime vuoden huhtikuuhun verrattuna. Työttömiä oli tammikuun lopussa 332 800, joista lomautettuja oli 57 800.

Viime huhtikuussa lomautettuja oli yli 160 000.

Palautuminen kestää

Suomen Pankin tuoreen ennusteen mukaan täydellinen palautuminen ottaa kuitenkin vielä aikansa.

– Meidän päivitetyn ennusteen mukaan työllisten määrä olisi vuonna 2023 sama kuin mitä se oli ennen koronakriisiä. Näin se olisi huomattavsti heikompi kuin ennen kriisiä ennustettiin, Suomen Pankin ennustepäällikkö Meri Obstbaum kertoo MTV Uutisille.

Eniten koronasta kärsineet palvelualat joutuvat yhä koville, sillä ne ovat todennäköisesti viimeiset, jotka pääsevät näillä näkymin loppuvuonna käynnistyvään kasvuun kiinni.

– Sitä mukaa, kun rokotekattavuus paranee ja rajoitustoimia pystytään poistamaan, niin odotamme vauhdikasta kasvua loppuvuodelle, Obstbaum sanoo.

Joidenkin alojen tilannetta voi jo nyt sanoa kohtuulliseksi.

– Niiden alojen ulkopuolella, joita koronakriisi ei ole suoraan koskettanut, niin tilanne ei ole kovin huono. Teollisuuden ja rakentamisen työllisyystilanne ei ole paljon huonompi kuin mitä se oli vuotta aiemmin, Obstbaum kertoo.

Suomen taloushuolet eivät pääty koronakriisin loppumiseen, sillä tutut ongelmat odottavat päättäjiä.

– Suomen talouskasvua rajoittavat väestön ikääntyminen ja heikko tuottavuuden kasvu.

Suomen Pankki ennustaa vuodelle 2023 vain 1,2 prosentin talouskasvua juuri heikon tuottavuuden ja väestön ikääntymisen myötä. Kauas ulottuvaan ennusteeseen liittyy kuitenkin vielä epävarmuustekijöitä. Vuoteen 2023 on vielä aikaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja