Kysely: Moni suomalainen hyväksyy koiran fyysisen kurittamisen – 10 prosenttia veisi jopa lopetettavaksi, jos ongelmakäytöstä ei saa kuriin

Miltei joka toinen suomalainen sallii fyysiset rangaistukset koiran ongelmakäytökseen puuttumisessa. National Geographicin nettikyselyyn vastasi noin tuhat suomalaista tammikuussa 2020.
Kyselytutkimus paljasti, että moni sallii koiran fyysisen kurittamisen ongelmakäytökseen puuttumisessa.
Noin 42 prosenttia vastaajista piti sitä vähintään joissain tapauksissa hyväksyttävänä. 1,3 prosenttia oli sitä mieltä, että fyysisen rangaistuksen käyttö on aina hyväksyttävää.
Neljäsosa potenut kurittamisen vuoksi huonoa omaatuntoa
Neljäsosa suomalaisista myöntää kurittaneensa joskus koiraa siten, että on potenut jälkikäteen huonoa omaatuntoa.
Käsittämätöntä kyllä, vastaajista noin 10 prosenttia veisi koiran suoraan lopetettavaksi, jos ei saisi ongelmakäytöstä kuriin omin neuvoin.

"Pahoja koiria" ei ole olemassakaan
Toivoakin on: kyselytutkimuksen mukaan valtaosa suomalaisista uskoo, että ongelmakoirien käytös on muutettavissa. 63 prosenttia vastaajista turvautuisi tarvittaessa koiraterapeuttiin tai ongelmakoirakouluttajaan.
Koirankouluttaja Matt Beisner tyrmää kalkkeutuneet toimintatavat ongelmakoirien käsittelyssä. Hänen menetelmiensä lähtökohtana on koiran mielenliikkeiden ymmärtäminen. Beisner uskoo, ettei "pahoja koiria" ole olemassakaan.
– Meidän täytyy aluksi kunnioittaa koiraa sellaisena kuin se on, ei sellaisena, kuin haluaisimme sen olevan, Beisner kuvailee nettisivullaan.
– Luottamus on minkä tahansa terveen suhteen perusta, siten koira tuntee olonsa turvalliseksi.
Aina yhteiselo ei suju
Beisner itse pelkäsi koiria jouduttuaan lapsena koiran puremaksi. Nyt mies uskoo, että koulutuksen perusta ei ole se, mitä ihminen toivoo koiraltaan, vaan se, mitä koira tarvitsee.
Beisner haluaa luoda koiran ja ihmisen välille syvän yhteyden, joka varmistaa, että yhteiselämä sujuu. Aina se ei välttämättä ole mahdollista.
– Joskus koira ja sen nykyinen perhe eivät ole hyvä yhdistelmä. Perhe ei ehkä halua tehdä muutoksia käytökseensä tai rutiineihinsa, jotka voisivat auttaa koiraa, tai he eivät vain kykene käsittelemään koiraa. Silloin olisi parasta, että koiralle etsitään uusi koti, koirankoulutukseen keskittyvässä tv-sarjassakin esiintyvä Beisner kuvaili haastattelussa.
Motivoi ja palkitse koiraa
Fyysinen rangaistus ei korjaa ongelmakäytöksen aiheuttajaa eli varsinaista ongelmaa. Se on siis koulutusmetodina hyödytön.
Kun koira on motivoitunut, se tekee työtä saadakseen palkinnon. Rankaisemisen sijaan kannattaa keskittyä palkitsemaan koiraa, kun se toimii oikein.
Koiraa voi motivoida esimerkiksi lelulla tai herkuilla, jotka annetaan palkkioksi heti toivotun asian tekemisen jälkeen. Koiralta ei myöskään tule vaatia liikaa, vaan opettaminen alkaa alkeista ja etenee siitä vaikeampiin asioihin.
Jos koira ei hyvistä metodeista huolimatta tunnu oppivan, kannattaa vierailla eläinlääkärin pakeilla. Näin voidaan varmistaa, ettei ongelmana ole esimerkiksi terveydellinen syy.
LUE MYÖS: Etkö sinäkään ulkoiluta koiraasi oikein? Ota huomioon nämä asiat: "Se on enemmän kuin vessatauko"
Juttua muokattu 7.2.2020: Muutettu lähteeksi National Geographic, ei FOX, kuten jutussa aiemmin luki.
Uusimmat
-
23:52
Sarkozy sanoi harkitsevansa vetoomusta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen korruptiotuomiosa vuoksi
-
23:52
Pormestariksi pyrkivä Vartiainen ei tunnista kokoomuksen ristiriitoja: "Kaikki saavat olla niin konservatiiveja tai liberaaleja kuin haluavat"
-
22:49
Leijonat-sentteriltä jäätävä liigapaluu: 1+3 – katso kierroksen kaikki maalit
-
22:28
Arviot jo kaksi viikkoa sairaalassa viettäneen prinssi Philipin tilasta synkkenevät – "Henkilökunta ja kuninkaallinen perhe rukoilevat yhdessä"
-
22:23
HPK palasi vakuuttavalle tielle – Ilves-luotsi Jouko Myrrältä ytimekäs murjaisu
-
22:13
Miten kirjekuoren sisällön voi lukea avaamatta sitä? Uusi tekniikka mahdollisti yli 300 vuotta vanhan sinetöidyn kirjeen lukemisen
-
22:04
Kärpät teki hurjan nousun sijaisjohdon alla – Mikko Mannerin paluu päättyi pettymykseen
-
21:54
Sarjakärki Lukkoa riivaa mystinen haaste – "Pelaamaan alettiin, kun oli pakko"
-
21:38
Poliisi etsii Turussa kadonnutta 11-vuotiasta Oskua: Kuva julki
-
21:37
Jelena Välben verenpaine tapissa venäläishiihtäjän käytöksen takia: "Olemme ottaneet puhelimet ennenkin pois!"
-
21:25
Ainakin 15 kuoli tuhoisassa kolarissa Kaliforniassa, 8-paikkaiseen katumaasturiin ahtautui liki 30 ihmistä: Katso video turmapaikalta
-
21:21
Marin Ylelle: Tartuntatautilakia syytä täsmentää, taustalla Avin ja STM:n erimielisyys – Kiuru varoittaa, että koronan tahti on Suomessa nyt ennenkokematon
-
21:17
Kiinaa pyydetään lopettamaan koronan peräaukkotestit, joilla etsitään "hiljaisia kantajia" – amerikkalaisdiplomaatit testattiin peräaukosta vahingossa, Kiina puolustautuu
-
21:16
Suomeen saapui viime viikolla laivalla yli 6000 ammattikuljettajaa, joilta ei vaadittu koronatestiä – matkustajat hämillään, miten ja ketkä Suomeen pääsevät
-
21:13
Mentalisti Noora Karma avautuu Pippa Laukalle: "Älä sano tätä muille..."
-
21:06
Valko-Venäjän oppositiojohtajaa uhattiin vankilalla ja lasten huostaanotolla – Svjatlana Tsihanouskaja pyytää Suomea Valko-Venäjän opposition avuksi
-
21:05
Kärpille harvinainen tappio – SM-liigakierroksella karut murskalukemat
-
20:48
MM-hiihtojen erikoisuus oli yllättää Krista Pärmäkosken: "Piti huutaa jo hyvissä ajoin"
-
20:25
SM-liigassa viritellään murskajaisia – maalitykki sortui sikailuun, Pelicans iskenyt jo viidesti
-
20:21
Kustannustuen suosio kasvoi yli 40 prosenttia toisella hakukierroksella
-
Lataa lisää