Mainos

Kysely: Kuinka moni suomalainen hyväksyy vastaanottokeskuksen perustamisen omaan kotikuntaan?

Suurin osa suomalaisista suhtautuu kiihkotta ajatukseen vastaanottokeskuksen perustamisesta omaan kuntaan. Neutraalina asiaa pitää neljä kymmenestä ja myöteisenä kolme kymmenestä. Varauksellisimpia ovat keski-ikäiset ja perussuomalaisten kannattajat. 

Suomalaisista enemmän kuin kaksi viidestä (43 %) suhtautuu neutraalisti vastaanottokeskuksen perustamiseen omaan kotikuntaan.

Myönteisesti suhtautuvia on reilu neljännes (28 %) ja noin neljännes (26 %) suhtautuu asiaan kielteisesti, ilmenee KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta.

Kaikkein varauksellisimmin, 44 prosenttia, vastaanottokeskusten perustamiseen omaan kuntaan suhtautuvat keski-ikäiset (41-50-vuotiaat), ja perussuomalaisten kannattajat, 68 prosenttia.

Vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajista lähes joka toinen suhtautuu myönteisesti.

Näkemyksiin vaikuttaa myös se, missä asutaan. 

Pääkaupunkiseudulla asuvista keskimäärää useampi suhtautuu myönteisesti (35 %). Maaseutumaisissa kunnissa asuvista myönteisesti ajattelevia on reilu viidennes (22 %) ja kielteisiä taas yli kolmannes (36 %).

Näin sisäministeri Petteri Orpo kommentoi turvapaikanhakijakiintiöitä. Katso video.

3:24

Tarvitaanko asukkaiden lupa?

Kunnalta ei tarvitse kysyä lupaa, jos vastaanottokeskus tulee yksityiseltä vuokrattaviin tiloihin ja ylläpitäjäksi tulee esimerkiksi Suomen Punainen Risti. Se, pitäisikö kunnan lupa kysyä, jakaa mielipiteitä.

Vajaat puolet (46 %) katsoo, että kunnalla tulisi olla oikeus kieltää vastaanottokeskuksen perustaminen kuntaan.

Kaksi viidestä (41 %) puolestaan on sitä mieltä, että kunnalla ei tule olla oikeutta kieltää tällaisten vastaanottokeskusten perustamista.

Eurooppaan pyrkivien turvapaikanhakijoiden tilanne on surullinen, kertoo kirjeenvaihtaja oheisella videolla.

1:52

Joka kolmas ottaisi turvapaikanhakijoita omaan kuntaan

Suomalaisista alle kolmannes (31 %) sanoo, että omaan asuinkuntaan tulisi sijoittaa nykyistä enemmän sellaisia turvapaikanhakijoita, jotka ovat saaneet oleskeluluvan.

Enemmän kuin kaksi viidestä (43 %) suhtautuu varauksellisesti. Epätietoisia on noin neljännes (26 %).

Puoluekannalla on yhteyttä suhtautumiseen. Suopeimpia nykyistä useamman turvapaikanhakijan sijoittamiseen omaan kotikuntaan ovat vihreiden (57 %), vasemmistoliiton (48 %) ja keskustan (41 %) kannattajat.

Penseimmin asiaan suhtautuvat perussuomalaisten tukijat. Heistä 78 prosenttia ei ottaisi enempää turvapaikanhakijoita kotikuntaansa. Myös SDP:n kannattajista keskimäärää useampi suhtautuu nuivasti (50 %).

Suomeen jäävät turvapaikanhakijat pitäisi saada kotoutettua suomalaiseen yhteiskuntaan. Mutta miten? Katso oheinen video:

2:10

KAKS - Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti TNS Gallup Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 18.-24.3 2016. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 008. Vastaajiva oli 18-75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.