Kysely: Maahanmuuttoa kannattaa useampi kuin vastustaa – enemmistö kuitenkin vähentäisi Lähi-Idästä ja Afrikasta tulijoita

Tarvitseeko Suomi työperäistä maahanmuuttoa? 7:40
Video: Tarvitseeko Suomi työperäistä maahanmuuttoa?

Suhtautuminen maahanmuuttoon jakaa suomalaiset kahtia, kertoo tuore kysely.

Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselyyn vastanneista vajaa puolet, 47 prosenttia, pitää itseään maahanmuuttomyönteisenä.

Kielteisesti maahanmuuttoon kertoo suhtautuvansa vastaajista 41 prosenttia. Reilu kymmenesosa vastaajista ei luokitellut itseään kumpaankaan ryhmään.

Kielteisimpiä oltiin maaseutumaisissa kunnissa

Kyselyn perusteella maahanmuuttoon suhtaudutaan myönteisimmin pääkaupunkiseudulla. Siellä asuvista vastaajista 56 prosenttia piti itseään maahanmuuttomyönteisenä ja 35 prosenttia -kielteisenä.

Kielteisimpiä asenteet olivat maaseutumaisissa kunnissa, joissa myönteisesti maahanmuuttoon suhtautui vain 39 prosenttia vastaajista ja kielteisesti 48 prosenttia.

Maahanmuuton kannatus on suurinta vihreiden, vasemmistoliiton ja keskustan kannattajien keskuudessa. Eniten maahanmuuttomyönteisiä vastaajia oli vihreiden kannattajissa, 79 prosenttia.

Toisessa päässä ovat perussuomalaiset, joiden kannattajista liki kaikki – 96 prosenttia – ilmoittivat olevansa maahanmuuttokielteisiä.

Kokoomuksen ja SDP:n kannattajat taas jakaantuivat kahtia maahanmuuttomyönteisiin ja -kielteisiin vastaajiin.

Koulutustausta heijastui asenteisiin

Kyselyn mukaan myös vastaajien koulutustausta ja ammattiasema heijastuvat heidän asenteisiinsa maahanmuuttoa kohtaan.

Muuta väestöä suopeammin maahanmuuttoon suhtautuvat korkeasti koulutetut ja ylemmät toimihenkilöt.

Sen sijaan asenteet ovat keskimääräistä nuivempia vähiten koulutettujen, työntekijöiden ja työttömien keskuudessa.

Pakolaisia ja turvapaikanhakijoita karsastetaan

Vastaajien asenne maahanmuuttajiin oli erilainen riippuen siitä, mistä ja millä perusteilla maahanmuuttajat saapuvat Suomeen.

Yleisesti ottaen opiskelijat ja EU-maista tulevat työntekijät toivotetaan tervetulleiksi, kun taas pakolaisia ja turvapaikanhakijoita karsastetaan, kysely kertoo.

Vastaajista yli 80 prosenttia hyväksyisi lähialueelleen nykymäärän tai entistä enemmän ulkomaalaisia opiskelijoita, ja 75 prosenttia muista EU-maista tulevia työntekijöitä.

Sen sijaan vastaajista puolet olisi valmis vähentämään pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden sijoittumista kotiseuduilleen. Vain vajaa viidennes vastaanottaisi heitä lisää.

Enemmistö vähentäisi maahanmuuttoa Lähi-idästä ja Afrikasta

Kyselyn perusteella suomalaiset ottavat maahanmuuttajia vastaan mieluiten muista EU-maista, Pohjois-Amerikasta tai Aasiasta. Vähiten kannatusta saa maahanmuutto Lähi-idästä tai Afrikasta.

Päinvastoin enemmistön mielestä Suomen tulisi vähentää maahanmuuttoa näiltä alueilta.

Tässäkin kysymyksessä kannat jakaantuivat osin vastaajan puoluekannatuksen mukaan. Keskustan, kokoomuksen, SDP:n ja perussuomalaisten kannattajista enemmistö vähentäisi Lähi-idästä ja Afrikasta tulevien maahanmuuttajien määrää.

Sen sijaan vihreiden tukijoista 27 prosenttia vastaanottaisi enemmän maahanmuuttajia Lähi-idästä ja 41 prosenttia Afrikasta.

Kyselyyn vastasi helmikuun alussa yli 1 100 Manner-Suomessa asuvaa 18–79-vuotiasta ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat