"Kyseisissä roduissa ei ole terveitä yksilöitä lainkaan" – Eläinlääkäriliitto vaatii bulldoggien jalostuksen lopettamista, kasvattajat syyttävät mustamaalaamisesta

Eläinlääkäriliitto on pitää bulldoggimaisten koirarotujen jalostusta epäeettisenä, koska viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan niillä on kehityshäiriöitä aiheuttava virheellinen geeni.

Viime vuoden joulukuussa julkaistun yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan ranskanbulldoggien, englanninbulldoggien sekä bostoninterriereiden tyypillinen ulkonäkö ja sairaudet johtuvat virheellisestä geenistä, nimeltään DVL2-geeni.

Virheellinen geeni aiheuttaa kehityshäiriön, joka ihmisilläkin aiheuttaa selkärangan ja kasvojen epämuodostumia. Bulldogeille ominainen lyhyt, lättänä kuono, korkkiruuvimainen häntä sekä selkärangan epämuodostumat ovat tutkimuksen mukaan peräisin kyseisestä virheellisestä geenistä.

Kyseisten ominaisuuksien tiedetään johtavan erilaisiin terveysongelmiin, kuten hengitysvaikeuksiin ja silmäsairauksiin.

"Ei lainkaan terveitä yksilöitä"

Virheellinen geenimuoto todettiin kaikilla tutkimukseen osallistuneista englannin- ja ranskanbulldogeista, ja 94 prosentilla bostoninterriereistä.

– Kyseisissä roduissa ei siis ole terveitä yksilöitä lainkaan, vaan jokainen koira on vammainen, tiedotteessa sanotaan.

Eläinlääkäriliiton puheenjohtaja Päivi Lahti kertoo MTV Uutisille, että he ovat yrittäneet avata keskustelua aiheesta jo pitkään.

– Se on eläinlääkäreille surullista ja turhauttavaa, koska pyrkimyksemme on parantaa eläinten terveyttä. Näitä koiria ei voi parantaa, vaikka oireita voi helpottaa.

"Kehityshäiriöisten koirien jalostaminen keskenään on epäeettistä"

Eläinlääkäriliitto tulkitsee, että jos kaikki rodun edustajat kantavat kyseistä terveysongelmiin johtavaa geeniä, täytyy jalostus lopettaa epäeettisenä. Eläinsuojelulaki kieltää kärsimystä aiheuttavan jalostuksen.

– Kehityshäiriöisten koirien jalostaminen keskenään on kestämätöntä ja epäeettistä, liiton julkaisemassa tiedotteessa todetaan.

Liitto suosittelee rodun edustajien risteyttämistä rodun ulkopuolisten terveiden yksilöiden kanssa, mutta samalla luovuttaisiin roduille tyypillisistä bulldoggimaisista piirteistä. 

Koirien geenitutkimuksen johtajan, eläinlääketieteellisen molekyyligenetiikan professori Hannes Lohen mukaan Eläinlääkäriliiton tulkinta tutkimuksesta pitää paikkansa. 

Geenivirhe ei itsessään aiheuta sairauksia, mutta sen mukana tuomat ominaisuudet tuovat. Hengitysvaikeudet, silmien, ihon, hampaiden, tukirangan ja suoliston sairaudet sekä synnytysvaikeudet ovat yleisiä näillä roduilla.

– Geeneihin katsomatta on selvää, että näiden rotujen jalostus on johtanut ulkoisiin piirteisiin, jotka tuovat erilaisia vakavia terveysongelmia, Lohi kertoo.

Omistajille aggressiivista palautetta

Suomen Ranskanbulldogit ry:n puheenjohtaja Toni Saira ihmettelee, miksi Eläinlääkäriliitto haluaa mustamaalata yksittäisiä rotuja. 

Yhdistys ei kiistä, etteivätkö kyseisen tutkimuksen koirat olisi kantaneet virheellistä geeniä, mutta heidän mielestään se ei silti todista, etteikö rotu voisi olla terve, jos sen jalostamisesta ovat huolehtineet vastuulliset kasvattajat. 

Saira kertoo, että bulldoggien huonon maineen ja tällaisten kannanottojen vuoksi kyseisten koirien omistajat saavat hyvinkin aggressiivista palautetta jopa kaduilla.

Hänen mukaansa puhdasrotuiset ranskanbulldoggit voivat olla täysin terveitä koiria, joten on kohtuutonta leimata kaikki kasvattajat epäeettisiksi.

Yhdistys kiistää kaikkien koirien olevan sairaita

Yhdistyksen virallisessa vastineessa sanotaan, että aikaisemmissa tutkimuksissa on löydetty myös yksilöitä, joilla hengitysvaikeuksia tai muita terveysongelmia ei ole.

Koirien geenitutkija Lohen mukaan bulldoggien ominaisuuksiin vaikuttavat geenit ovat luonteeltaan sellaisia, että yksilöiden terveysongelmien vakavuus vaihtelee. Se selittää sen, miksi joillain rodun edustajilla oireita ei ole.

Yhdistys on kiistänyt, että tutkimus tarkoittaisi kaikkien rodun edustajien olevan sairaita, ja peräänkuuluttaa vastuullista jalostusta. Se haluaa kaikesta huolimatta pitää keskusteluyhteyden hyvänä eläinlääkärien. 

– Kyllä mekin haluamme tehdä kaikkemme koirien terveyden eteen, Saira sanoo.

"Koirat eivät voi elää hyvälaatuista elämää"

Lahden mukaan kyse ei todellakaan ole kiusanteosta.  

– Emme halua mustamaalata koirarotuja, mutta haluamme tuoda esiin, että näiden rotujen jalostaminen terveeksi rodun sisällä ei onnistu, ja se pitäisi nyt hyväksyä.

Lahti kertoo, että Eläinlääkäriliitossa ymmärretään kasvattajien suhtautuvan asiaan tunteella, eikä heillä ole mitään näitä koiria vastaan.

– Olemme pitkään olleet huolissamme näistä koirista, koska ne eivät voi elää hyvälaatuista elämää, Lahti sanoo.

Lahdesta on harmillista, että kasvattajat kokevat eläinlääkärien haluavan hyökätä yksittäisiä rotuja vastaan. Hän ei näe, että eläinlääkärit saisivat jotain hyötyä tilanteesta. 

– Jokuhan voisi ilkeästi ajatella, että se [koirarodun sairaana pitäminen] nimenomaan toisi meille lisää töitä. Mutta me haluamme edistää eläinten terveyttä, Lahti sanoo.

– Näiden koirarotujen kohdalla eivät eläinlääketieteen keinot riitä, ja siksi haluamme, että tilannetta parannettaan jalostuksen keinoin.

Eläinlääkäriliiton julkaisemasta tiedotteesta uutisoi ensimmäisenä Turun Sanomat

Lue myös:

    Uusimmat