Kylmästä apua nivelrikkopotilaille – pulahda avantoon!

Kylmää käytetään nivelrikossakin kivunhoitoon. Potilas voi saada helpotuksen esimerkiksi pulahtamalla avantoon.

– Vaikka lämmin ilmanala on oleillessa useimmiten nivelille mukavampi, kiputiloja hoidettaessa kylmähoito on nivelrikkopotilaalle yleisesti ottaen parempi kuin lämpöhoito. Tämä johtuu siitä, että lämpö korostaa tulehduksellista reaktiota. Jos nivelrikkoisessa nivelessä siis on mukana vähänkään tulehdusta ja sitä hoidetaan lämmöllä, niin itse lämpöhoidon aikana potilaasta tuntuu mukavammalta, mutta hoidon seurauksena kiputila luultavimmin pahenee, ortopedi Esko Kaartinen sanoo.

– Tietyt tulehdukselliset nivelsairaudet ja kivut helpottuvat oleellisesti esimerkiksi huippukylmähoidolla: vietetään jonkin aikaa –110-asteisessa huoneessa. Avantouintikin on ihan hyvä harrastus nivelvaivaisille. Jos samalla saunoo, kannattaa kuitenkin lopettaa saunominen avantoon ja käydä sen jälkeen saunassa enää korkeintaan pikkuisen lämmittelemässä eikä ottaa lopuksi hirveitä löylyjä.

Mutta vaikka nivelet saattaisivat voida paremmin kylmässä, kaikki eivät siedä kylmää.

– Pintaverenkierto voi olla niin huono, että esimerkiksi avannossa alkaa sattua. Tällöin ihmisellä on yleensä myös vaikeuksia selvitä pakkasessa ilman kunnon vaatetusta, Kaartinen sanoo.

Kaartinen muistuttaakin, ettei nivelkipujen hoito ole yksioikoista.

– Tietyistä lainalaisuuksista ja keskimääräisyyksistä huolimatta se, mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Oikea hoitomuoto riippuu oleellisesti esimerkiksi siitä, missä määrin nivel on tulehtunut. Lisäksi jo ihmisten reagointi ja aivojen tapa käsitellä kipua vaihtelee yksilöstä toiseen.

– Joku nivelrikkopotilas voi kokea, että jos hän käyttäisi suositeltuja kylmähoitoja, hänestä tulisi hirveän sairas – ja hänen kohdallaan se voi olla niin. Kyse ei ole mustavalkoisista totuuksista vaan hyvin merkitsevistä subjektiivisista tuntemuksista, Kaartinen sanoo.

Ortopedi Jorma Pajamäki kertoi Studio55.fi-ohjelmassa marraskuussa 2013, miten nivelrikkoa hoidetaan. Katso video alta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja