Kylmäävä totuus ilmi: Köyhyys nujertaa lapsia Suomessa – osa ei usko koskaan saavuttavansa unelmiaan

THL:n köyhyystutkimus: Köyhyys madaltaa omanarvontuntoa ja altistaa syrjäytymiselle 2:16
THL:n köyhyystutkimus paljastaa: Köyhyys madaltaa omanarvontuntoa ja altistaa syrjäytymiselle.

Perheen taloudellinen tilanne heijastuu lasten tulevaisuuden uskoon, osallistumismahdollisuuksiin, kiusaamiskokemuksiin sekä henkiseen hyvinvointiin, ilmenee Pelastakaa Lasten toteuttamasta kyselystä ja Lapsen ääni 2019 -raportista.

Raportin mukaan 16 prosenttia vähävaraisten perheiden lapsista ei usko koskaan saavuttavan unelmiaan.

– Vähävaraisuus voi heikentää lapsen itsetuntoa ja minäkuvaa, joten tässä valossa on ihan ymmärrettävää, jos lapsi ei uskalla tai osaa unelmoida, saati lähde tavoittelemaan unelmiaan, toteaa Eväitä Elämälle-koordinaattori Aino Sarkia Pelastakaa Lapset ry:n tiedotteessa.

Raportin mukaan lapset unelmoivat usein arkisista asioista kuten omasta kodista, mielekkäästä työpaikasta, matkustamisesta ja perheestä. Esteenä unelmiensa toteutumiselle vähävaraisten perheiden lapset kokevat muita useammin rahan, terveyden ja erilaiset verkostot.

Lapsi kokee syyllisyyttä perheensä köyhyydestä

Vähävaraisten perheiden lapset ovat kyselyn perusteella hyvin tietoisia perheensä taloudellisesta tilanteesta. Lapset kertovat vastauksissaan materiaalisen omaisuuden puutteesta ja heikommista osallistumismahdollisuuksista esimerkiksi harrastustoimintaan.

Vain kahdeksan prosenttia vähävaraisten perheiden lapsista kertoi olevansa tyytyväinen perheensä rahatilanteeseen, kun hyvin toimeentulevilla vastaava luku oli 92 prosenttia.

Raportin mukaan vähävaraisuus näkyy syyllisyytenä ja heikompina vapaa-ajan mahdollisuuksina. Vähävaraisten perheiden lapsista jopa 76 prosenttia on kokenut syyllisyyttä perheensä taloudellisesta tilanteesta. Kaikista vastaajista syyllisyyttä oli kokenut 39 prosenttia.

Kohonnut riski joutua kiusatuksi

Raportin mukaan vähävaraisten perheiden lapset kertoivat joutuvansa jättämään väliin arkipäiväisinä pitämiään menoja kuten kahvilakäyntejä.

Vähävaraisuuden vaikutukset heijastuvat vahvasti juuri sosiaalisiin suhteisiin, sillä jos lapsi ei pysty osallistumaan samoihin asioihin kuin ikätoverit, hän jää helposti ulkopuoliseksi sosiaalisista verkostoista.

Perheen heikko taloudellinen tilanne näkyy lapsen kohonneena riskinä joutua koulukiusaamisen kohteeksi: raportin mukaan peräti 32 prosenttia vähävaraisten perheiden lapsista on joutunut kiusatuksi perheensä vähävaraisuuden takia.

Lue myös:

    Uusimmat