Mainos

Kylä sekosi: "Emme ole ikinä ennen nähneet valoa lokakuussa"

Norjalaisessa Rjukanin kylässä on iloittu ensimmäisistä talviauringon säteistä.

Kahden korkean vuoren välissä sijaitsevassa kylässä kaamos kestää yleensä syyskuusta maaliskuulle saakka. Tänään kylän satavuotinen haave talvisesta valosta toteutui puolenpäivän maissa paikallista aikaa, kun vuorenrinteelle asennetut aurinkopeilit otetaan käyttöön.

Nyt suuret peilit heijastavat auringonvalon alas kylän keskusaukiolle.

Paikallinen matkaopas Bjorg Rist kertoo MTV3 Uutisille, että lähes 4 000 asukkaan kylä suorastaan hullaantui valosta.

– Tämä on ollut fantastinen päivä. Koskaan aiemmin aurinko ei ole paistanut kylän torille lokakuussa. Täällä Rjukanissa aurinko katoaa syyskuussa ja ilmaantuu uudelleen maaliskuussa, joten puolet vuodesta me emme näe aurinkoa.

Peilien käyttöönottamiseen oli valmistauduttu kunnon juhlallisuuksilla, sillä pikkukylän torista oli tehty kesäinen hiekkaranta.

– Torille oli tuotu paljon hiekkaa, ja se oli kuin hiekkaranta aurinkotuoleineen ja pöytineen. Rjukanin koululaiset lauloivat vanhaa kansalaulua auringonvalosta. Puolenpäivän maissa, kun peilit paljastettiin, aurinko ei paistanut. Lapset jatkoivat laulamistaan, ja noin 20 minuutin kuluttua aurinko ilmestyi viimein esiin. Se oli upea hetki.

Auringonvalon ilmestymistä keskelle pimeyttä oli tullut todistamaan mediaa kaikkialta maailmassa, muun muassa Australiasta, Yhdysvalloista ja Saksasta.

– Lisäksi ilmeisesti pienessä italialaisessa vuoristokylässä on sama tilanne (auringonvalon puutteen suhteen), ja sikäläiset poliitikot ovat tulleet tänne katsomaan peilien toimimista, Rist kertoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.