Mainos

Live klo 12.45: Pimeä norjalaiskylä näkee vihdoin talviauringon

Norjalaisen Rjukanin kylän satavuotinen haave talvisesta valosta toteutuu tänään, kun vuorenrinteelle asennetut aurinkopeilit otetaan käyttöön.

Kahden korkean vuoren väliin asettuneessa Rjukanissa kaamos kestää syyskuusta huhtikuulle, vaikka kylä sijaitseekin Etelä-Norjassa, satakunta kilometriä Oslosta länteen. Kylän etelänpuoleinen vuorenrinne estää tehokkaasti auringonsäteitä ulottumasta alas laaksoon.

Ratkaisu on löydetty suurista peileistä, jotka on asennettu pohjoisrinteen laelle. Tietokoneiden ohjaamat peilit heijastavat auringonvalon alas kylän keskusaukiolle.

Aurinkopeili otetaan käyttöön tänään juhlallisesti puolenpäivän aikaan, kun aurinko on korkeimmillaan. MTV3 Uutiset lähettää valoisan seremonian suorana nettisivuillaan alkaen klo 12.45 Suomen aikaa.

Seremoniaa Norjan Rjukanissa voi seurata suorana MTV3 Uutisten nettisivuilla klo 12.45 alkaen.

Idea ei ole aivan uusi. Kylän suuri mies, paikallisen voimayhtiön perustaja Sam Eyde pyöritteli ajatusta mielessään jo sata vuotta sitten. Sen aikainen tekniikka ei kuitenkaan antanut mahdollisuuksia peilijärjestelmän toteuttamiseen.

Vuonna 2005 toimeen tarttui rjukanilainen taiteilija Martin Andersen.

– Ensin ideaan suhtauduttiin kuin aprillipilaan. Mutta ajatus on tavallaan hyvin looginen. Miksi auringonvaloa ei voisi heijastaa korkealta alas hämärään laaksoon, Andersen sanoo.

Aurinkopeili muodostuu kolmesta erillisestä peilirakennelmasta. Pinta-alaa niillä on keskikokoisen kaksion verran: yhteensä 51 neliömetriä. Peilit on asennettu 742 metrin korkeuteen merenpinnasta, 450 metriä kylän keskusaukion yläpuolelle. Heijastus valaisee sopivasti aukiolla sijaitsevan Eyden patsaan.

Käyttövoimansa laitteisto saa tuuli- ja aurinkoenergiasta.

(MTV3 - NRK)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.