Mainos

Kyberhyökkäykset yrityksiin vaikuttavat epäsuorasti myös tavallisiin kansalaisiin: "Olemme yritysten asiakkaita"

7:57

Tietoturva-asiantuntija ja tietokirjailija Petteri Järvinen oli puhumassa kyberturvallisuudesta Huomenta Suomen lähetyksessä 29. päivä kesäkuuta. 

Kyberturvallisuudella ja tietoturvalla yleensä on käsitteinä paljon yhteistä, mutta pääasiassa kyberturvallisuus painottuu infrastruktuurin eli veden, sähkön ja muiden arkipäivän peruspalveluiden, sekä digitaalisen maanpuolustuksen järjestelmien turvaamiseen.

– Kansalliset uhkat ja hyökkäykset ovat siirtyneet digimaailmaan. Silloin voidaan sanoa, että kyberturvallisuus on niiltä uhkilta suojautumista, tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen kertoo.

Järvinen pohtii, että esimerkiksi yrityksiin kohdistuneet kyberhyökkäykset vaikuttavat epäsuorasti myös tavallisiin kansalaisiin.

– Me kansalaisethan ollaan näiden yritysten asiakkaita. Jos esimerkiksi lääkekuljetukset keskeytyvät, niin me tunnemme sen sitten omissa nahoissamme, Järvinen toteaa.

Mitä sitten tavallinen ihminen voi tehdä, jos yrityksiin kohdistettu haittaohjelma lukitsee henkilökohtaisen tietokoneen ja kaikki tiedostot sisällään? Järvisen mielestä varmuuskopiointi paras tapa välttyä harmilta.

Järvinen sanoo, että jos varmuuskopioita ei ole tehtynä, niin silloin voi syyttää vain itseään. Varmuuskopioiden tekeminen kun on nykyään helppoa USB-kivalevyjen ja pilvipalveluiden ansiosta.

– Varmuuskopiot tulevat nykyään miltei automaattisesti, Järvinen toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.