Mainos

F-Securen tietoturvagurun käytännön neuvot – näillä pääset alkuun

Tietoturvan perusasioiden ottaminen haltuun ei vaadi monimutkaisia kikkoja. Muutamalla perusasialla pystyy tukkimaan pahimmat aukot tietokoneiden ja mobiililaitteiden tietoturvassa.

Tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen antaa tavalliselle käyttäjälle kolme yksinkertaista neuvoa, jotka luovat hyvän perustan henkilökohtaiselle tietoturvalle.

Varmuuskopioiden tekeminen omista tiedostoista on ensimmäinen asia, mikä jokaisen tulee muistaa tietoturvan kannalta.

– Tavalliselle käyttäjälle ylivoimaisesti tärkein asia on varmuuskopiointi, Hyppönen kertoo.

Oli kyseessä sitten lomakuvat tai oma kirjanpito, varmuuskopiot omalla kovalevyllään tai internet-palvelussa varmistavat, että omat tiedostot löytyvät jos tietokoneen tai mobiililaitteen kovalevy tuhoutuu, laite varastetaan tai muuttuu muuten käyttökelvottomaksi.

– Varmuuskopiot on tehtävä niin, että ne saa takaisin vaikka talo palaisi, Hyppönen sanoo.

Seuraava neuvo koskee laitteiden päivittämistä.

Muista aina päivittää kaikki ajan tasalle: tietokoneiden, mobiililaitteiden ja pelikonsoleiden käyttöjärjestelmät, ohjelmistot sekä sovellukset. Päivityksillä paikataan hyvin usein aukkoja tietoturvassa ja ne on siksi tärkeää ladata ja asentaa.

Hyppönen muistuttaa, että kaikki laitteet, joissa on rahanarvoista vietävää, tulisi päivittää. Sillä juuri niihin laitteisiin tehdään hyökkäyksiä.

Viimeisenä neuvona Hyppönen antaa tietoturvaohjelmien ja palomuurien asentamisen tietokoneiseen ja esimerkiksi Android-laitteisiin.

– Rikolliset kohdistavat tietoturvamurrot aina yleisimpiin järjestelmiin, eli tietokoneissa Windowsiin ja mobiililaitteissa Androidiin, Hyppönen toteaa.

Tietoturvaohjelmiin ja palomuureihin on hyvä edetä sitten, kun varmuuskopiot ja päivitykset ovat ensiksi kunnossa.

***

Uutisankkuri Peter Nymanin oma ohjelma Peter Uutisvirrassa nähdään keskiviikkoisin mtv.fi:ssä. Nyman haastattelee ohjelmassaan yhtä ajankohtaista vierasta. Viikon vieraana F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen.

16:41

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.