Kuvat paljastavat tuhot Israelissa

Hamas ampui tuhansia raketteja kohti Israelia 3:07
Katso videolta: Islamistinen äärijärjestö Hamas ampui tuhansia raketteja kohti Israelia

Islamistinen äärijärjestö Hamas iski Gazan kaistalta Israeliin varhain lauantaiaamuna 7. lokakuuta 2023 noin kello 6.30. Keräsimme tähän juttuun olennaisimmat tiedot siitä, miten tapahtumat ovat edenneet.

  • Noin kello 6.30 Hamas laukaisee arvoilta tuhansia raketteja Israeliin.

  • Useisiin Israelilaiskaupunkeihin annetaan ilmahälytys.

  • Noin kello 11.30 Israelin pääministeri sanoo, että Israel on sodassa.

  • Israel käynnistää ”Operaatio Rautamiekat” Hamasia vastaan tekemällä useita ilmaiskuja Gazaan.


Useissa Israelin kaupungeissa herättiin tänään ilmahälytykseen, kun islamistinen äärijärjestö Hamas onnistui yllättämään Israelin massiivisilla iskuilla lauantaiaamuna. Palestiinan hallintoalueeseen kuuluvalta Gazan kaistalta laukaistiin Israeliin arviolta tuhansia raketteja. Lisäksi Hamasin taistelijoita tunkeutui Israelin puolelle. 

Islamistijärjestö Hamasin sotilaskomentaja Muhammad al-Deif  kertoi nauhoitetussa viestissä Hamasin  aloittaneen operaatio "AL-Aqsan myrskyn". Hamas kertoo, että Israelin alueita ja tukikohtia on ammuttu 5 000 raketilla.

"Olemme sodassa"

Myöhemmin aamupäivällä noin puoli kahdentoista aikaan Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi Israelin olevan sodassa. Tuntia ennen pääministerin lausuntoa Israelin vastaiskuista Gazan alueelle julkaistiin ensimmäisiä tietoja.

Hamas kertoi myös ottaneensa israelilaisia sotilaita kiinni lähellä Gazan rajaa yllätyshyökkäyksensä aikana lauantaiaamuna. Kaksi israelilaista asukasta puolestaan kertoivat israelilaiselle tevevisiokanavalle, että Gazasta tulleet hyökkääjät yrittivät murtautua heidän koteihinsa.

Hamasin hyökkäys tuomittu laajasti

Lauantaipäivän aikana useat Euroopan maat tuomitsivat Hamasin iskut Israeliin. Myös esimerkiksi Suomen ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) ja presidentti Sauli Niinistö ottivat kantaa konfliktiin ja tuomitsivat Hamasin toimet.

Saksan ulkoministerin Annalena Baerbockin mukaan kansainvälinen oikeus takaa Israelille luvan puolustaa itseään terrorismia vastaan.

Kokoomuksen kansanedustaja ja entinen pääesikunnan tiedustelupäällikkö Pekka Toveri kommentoi X:ssä, että "Israelin tiedustelu epäonnistui pahasti kun ei havainnut näin massiivisen ja uusia teknologioita hyödyntävän yllätyshyökkäyksen valmistelua". Toveri arvioi Israelin vastaiskun olevan massiivinen.

 

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kertoi lauantaina aamupäivällä aloittaneensa laajan reserviläisten liikekannallepanon.

– Tulemme vastaamaan tuleen laajuudella, jota vihollinen ei ole ennen tuntenut. Vihollinen tulee maksamaan ennennäkemättömän hinnan, Netanjahu sanoo.

Uhriluku kasvaa konfliktin molemmilla puolilla 

Israelin pelastusviranomaisten mukaan ainakin 40 ihmistä on kuollut Hamas-järjestön aloitettua hyökkäyksen lauantai-iltapäivä kello puoli neljään mennessä. Israelin terveysministeriön mukaan lähes 780 ihmistä on loukkaantunut. Britannian yleisradio BBC kertoo palestiinalaisviranomaisten tietoihin viitaten, että Israelin vastauksena tekemissä ilmaiskuissa on menehtynyt 161 palestiinalaista. Tiedot kuolinuhrien ja loukkaantuneiden määrästä on kasvanut lauantain aikana ja tulee odotetusti kasvamaan konfliktin edetessä. 

(Juttu jatkuu kuvien jälkeen)

50 vuotta sodasta

Hamasin odottamatta tehdyt raketti- ja soluttautumisiskut Israeliin tapahtuvat vuoden 1973 sodan 50. vuosipäivänä. Tuolloin Israelin arabinaapurit hyökkäsivät maahan yllättäen juutalaisten Jom Kippur -pyhäpäivänä 6. lokakuuta vuonna 1973.

Israelin ja Palestiinan konflikti sai alkunsa vuonna 1948 Israelin valtion ja palestiinalaisten arabien välisestä kiistasta. Konfliktiin on yritetty saada vuosikymmenien aikana ratkaisua. Jatkuneessa konfliktissa vaikeimmassa tilanteessa on ollut Palestiinan hallintoalueella sijaitseva Gaza. Vuoden 2021 toukokuussa Hamas tulitti Israelia Gazasta käsin, ja Israel vastasi tulitukseen ilmaiskuilla Palestiinan puoelle.

Kuvat: Lehtikuva.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja