YK:n pääsihteeri Guterres: "Missään Gazassa ei ole turvallista" – MTV Uutiset seuraa sotaa

Video näyttää täydellisen tuhon Al-Zahran kaupungissa Gazassa 0:38
Video näyttää täydellisen tuhon Al-Zahran kaupungissa Gazassa

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa keskiviikkona 6. joulukuuta 2023.

Lisää uutisia sodasta löydät täältä.

  • Viikon kestänyt tulitauko on päättynyt ja taistelut Gazassa jatkuvat
  • Tulitauon aikana Israel vapautti palestiinalaisvankeja, ja Hamas luovutti panttivankejaan Punaiselle ristille
  • Israelissa kuolonuhreja yli 1200 (Israelin viranomaiset 10.11.2023), Gazassa yli 16 015 (Hamasin alainen Gazan terveysministeriö 6.12.2023 )
  • Hamasin mukaan Israelin hyökkäyksessä on kuolleiden joukossa on yli 6 000 lasta ja 4 000 naista
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

Kartta näyttää keskeiset alueet Israelin ja Hamasin konfliktissa 1:31

20.12: G7-maiden johtajat tukevat humanitaarista taukoa

G7-maiden johtajat ovat julkaisseet lausunnon, jonka mukaan he tukevat ja rohkaisevat humanitaarista taukoa Lähi-idän konfliktiin, kertoo Reuters.

G7-maiden johtajat kokoontuivat tänään virtuaalitapaamiseen.

– Gazan pahenevan humanitaarisen kriisin ratkaisemiseksi ja siviiliuhrien minimoimiseksi tarvitaan vielä kiireisempiä toimia. Tuemme ja kannustamme humanitaaristen taukojen jatkamista tämän mahdollistamiseksi, G7-maiden johtajat totesivat yhteisessä lausunnossaan virtuaalikokouksen jälkeen.

Johtajat kehottivat myös Irania pidättäytymään tukemasta Hamasia sekä Hizbollahia ja Huthi-taistelijoita alueella.

G7-maihin kuuluvat Kanada, Ranska, Saksa, Italia, Japani, Britannia ja Yhdysvallat.

19.29: YK:n pääsihteeri Guterres: "Missään Gazassa ei ole turvallista"

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoo, että tilanne Gazassa on pahenemassa katastrofiksi, jolla voi olla peruuttamattomia seurauksia. 

Peruuttamattomat seuraukset kohdistuvat Guterresin mukaan nimenomaan palestiinalaisväestöön ja alueen turvallisuudelle. 

– Missään Gazassa ei ole turvallista, Guterres sanoi Reutersin mukaan.

19.13: Palestiinalaislähteet: Yhdeksän palestiinalaista kuollut ja useita loukkaantunut Rafahissa

Yhdeksän palestiinalaista on kuollut ja useita loukkaantunut asuintaloon kohdistuneessa Israelin iskussa. Rafahin kaupunkiin kohdistuneesta iskusta kertovat uutistoimisto Reutersin mukaan palestiinalaislähteet. 

18.16: Jemenin huthit laukaisivat ohjuksia Israeliin 

Jemenin huthit ovat laukaisseet useita ballistisia ohjuksia Israelin Eilatia kohti, kertoo uutistoimisto Reuters. Eilat sijaitsee Israelin eteläkärjessä. 

Huthit kertoivat vastaavanlaisesta toiminnastaan jo marraskuussa. Ryhmän sotilastiedottajan kuvaili tuolloin huthien iskeneen muun muassa Eilatin "sotilaskohteita" kohti.

16.37: Israelin armeija väittää löytäneensä suuren asevaraston Gazassa

Israelin armeija väittää löytäneensä suuren asevaraston siviiliväestön keskeltä Gazan kaistalla. Varasto sijaitsi lähellä lääkäriasemaa ja koulua, kerrotaan armeijan lausunnossa.

Varastossa oli armeijan mukaan muun muassa panssarintorjuntaohjuksia, pitkän matkan ohjuksia, kranaatteja, drooneja ja muita aseita.

Asevaraston löytyminen on Israelin armeijan mukaan lisätodiste siitä, että Hamas käyttää Gazan kaistan asukkaita ihmiskilpinä. (Lähde: STT)

15.30: Nuoret siskokset pelastettu neljän päivän jälkeen raunioista

Al Jazeeran mukaan kaksi nuorta sisarusta on pelastettu Israelin panssarivaunujen neljä päivää sitten tapahtuneen tulituksen kohteeksi joutuneen siipikarjankasvattamon raunioista.

Deir el-Balahin keskikaupungissa sijaitsevassa hautomossa oli Al Jazeeran mukaan kymmeniä ihmisiä, jotka olivat joutuneet pakenemaan kodeistaan Gazan pohjoisosassa.

– Heräsin ja tunsin, että jotain sattui, joten nostin käteni ylös ja löysin yläpuoleltani seinän, ja monien kipujen takia nukahdin uudelleen, Maria Abu Safi kertoi medialle ja lisäsi, että hautomossa oli suojassa noin 72 aikuista ja 62 lasta.

Hän kuuli nuoremman sisarensa Lanan huutavan tuskissaan ja hänen jalkansa olivat jumissa laatikko- ja kivikasan alla.

– Olimme neljä päivää raunioiden alla ilman ruokaa tai juomaa. Yritin päästä ulos, mutta yläpuolellamme oli paljon kiviä, Maria sanoi Al Jazeeran mukaan. (Lähde: Al Jazeera)

13.04: Israel vaatii Punaiselle Ristille pääsyä panttivankien luokse Gazassa

Israelin armeija vaatii, että Kansainvälisen Punaisen Ristin on päästävä tapaamaan Gazassa yhä olevia panttivankeja. Armeijan edustajan Daniel Hagarin mukaan kansainvälisen yhteisön on välittömästi ryhdyttävä toimiin asian vuoksi.

Israelin armeija kertoi aikaisemmin joukkojensa piirittävän Gazan eteläosan suurinta kaupunkia Khan Yunisia. Alueella käytiin jo eilen raskaita taisteluita, jotka Israelin mukaan olivat kiivaimpia sitten sodan alun vajaat kaksi kuukautta sitten.

Palestiinalaiset äärijärjestöt ovat vahvistaneet taistelevansa Israelin sotilaita vastaan Khan Yunisin ympäristössä.

11.16: Video näyttää täydellisen tuhon Al-Zahran kaupungissa Gazassa

Videolla näkyy Israel asevoimien aiheuttamat tuhot Al-Zahran kaupungissa Gazassa. Kaupunki sijaitsee Gazan keskiosassa ja siellä asui vuonna 2017 yli 15000 ihmistä. Kaupungissa sijaitsi yliopisto ja kaksi suurta asuintornia, mutta videolla näkyy, kuinka kaupungista on jäljellä enää lähinnä jätettä.

Israel on laajentanut sotilasoperaatiotaan Gazan eteläosiin, jonne monet palestiinalaiset ovat siirtyneet jouduttuaan jättämään kotinsa Israelin ilmaiskujen raunioittamassa pohjoisessa Gazassa. Kansainväliset avustusjärjestöt ovat varoittaneet, ettei siviileillä pian enää ole paikkaa mihin paeta.

Video näyttää täydellisen tuhon Al-Zahran kaupungissa Gazassa 0:38
Video näyttää täydellisen tuhon Al-Zahran kaupungissa Gazassa

9.10: Gazan eteläosassa käydään raskaita taisteluita

Gazassa Israelin joukot piirittävät alueen eteläosan suurinta kaupunkia Khan Yunisia, kertoo Israelin armeija. Alueella käytiin jo eilen raskaita taisteluita, jotka Israelin mukaan olivat kiivaimpia sitten sodan alun vajaa kaksi kuukautta sitten.

– Elämme intensiivisintä päivää sitten maaoperaation alkamisen, sanoi Israelin armeijan eteläisen komennon komentaja kenraali Yaron Finkelman lausunnossaan.

Israelin armeija kertoi viestipalvelu X:ssä varhain tänään, että useita äärijärjestö Hamasin komentajia olisi saanut surmansa ilmaiskuissa lähellä indonesialaista sairaalaa.

Palestiinalaiset äärijärjestöt ovat vahvistaneet taistelevansa Israelin sotilaita vastaan Khan Yunisin ympäristössä.

Tiistain 5. joulukuuta tapahtumia:

21.08: Israel: Yli 80 sotilasta kuollut maahyökkäyksen aikana

Viikkoja kestäneiden pommitusten jälkeen Israel aloitti maahyökkäyksen Gazan kaistalle 27. lokakuuta.

Israelin ilmaiskut alkoivat sen jälkeen kun Hamasin taistelijat hyökkäsivät Israeliin 7. lokakuuta. Israelin mukaan hyökkäyksessä sai surmansa noin 1 200 ihmistä, minkä lisäksi Hamasin sanotaan ottaneen noin 240 panttivankia.

Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan taisteluissa Gazan kaistalla on kuollut kaikkiaan jo lähes 16 300 ihmistä, joista suurin osa on naisia ja lapsia. Lukua ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

19.53: Hamas: Israel on tappanut Gazassa yli 16 000 ihmistä

Terroristijärjestö Hamas väittää, että Israelin armeija on tappanut ainakin 16 248 Gazassa asuvaa ihmistä sen jälkeen kun Hamas hyökkäsi Israeliin 7. lokakuuta.

Tietoa ei ole vahvistettu.

(Reuters)

19.36: Hamas: Neuvotteluja tai vankien vaihtoa Israelin kanssa ei ole luvassa 

Hamas sanoo, ettei se aio neuvotella tai vaihtaa vankeja Israelin kanssa, ennen kuin Israelin hyökkäys Gazan kaistaa vastaan loppuu.

Hamasin edustaja Osama Hamdan toisti Hamasin jo viime viikolla antaman vaatimuksen jälleen tiistaina lehdistötilaisuudessa. 

– Pidämme Netanjahua täysin vastuullisena israelilaisten panttivankien hengistä ja siitä, että hän on estänyt vaihtosopimuksen loppuun saattamisen, Hamdan lisäsi.

18.40: Israelin armeija kertoo maataisteluista Khan Yunisissa Gazan eteläosassa

Israelin joukot käyvät maataisteluja Khan Yunisissa Gazan kaistan eteläosassa, kertoi Israelin asevoimat tänään. Khan Yunis on Gazan kaistan toiseksi suurin kaupunki Gazan kaupungin jälkeen.

Jo aiemmin Khan Yunisin lähellä nähtiin Israelin panssarivaunuja, panssaroituja miehistönkuljetusajoneuvoja ja puskutraktoreita.

Asevoimien mukaan israelilaissotilaat ovat myös Jabaliassa ja Shejaiyassa Gazan pohjoisosassa.

18.03: Israelin isku asuinrakennuksiin tappoi 45 Gazassa

Hamasin alainen terveysviranomainen kertoo Israelin iskeneen tuhoisin seurauksin asuinrakennuksiin Gazan keskiosassa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters. 

Reutersin tietojen mukaan iskussa on kuollut 45 ihmistä Deir al-Balahissa.

Israelin armeijan päällikkö puolestaan viestittää uutistoimiston mukaan, että Israelin joukot saartavat Khan Yunesin aluetta Gazan eteläosassa. 

Jo aiemmin Khan Yunisin lähellä nähtiin Israelin panssarivaunuja, panssaroituja miehistönkuljetusajoneuvoja ja puskutraktoreita.

Asevoimien mukaan israelilaissotilaat ovat myös Jabaliassa ja Shejaiyassa Gazan pohjoisosassa.

17.21: Israel: Viime päivät Gazan maasodan "intensiivisimpiä"

Israelin armeijan mukaan viimeksi kuluneet päivät ovat olleet Israelin Gazan maahyökkäyksen "intensiivisimpiä".

Taistelut Pohjois-Gazan Shejaiyassa ja Jabaliassa ovat olleet ankaria, kuvailee Israelin armeijan tiedottaja viestipalvelu X:ssä.

Shejaiyassa Israel väittää tuhonneensa Hamasin panssarintorjuntaa, rakettien laukaisupaikkoja ja hyökänneensä tunneleihin.

Tietoja ei ole vahvistettu.

Tiistain sotaseuranta löytyy täältä

Lue myös:

    Uusimmat