Kuvat: Mikä on tämä ”valkoinen sateenkaari”? Mystiset sääkuvat ihastuttavat

Viime päivinä aamut ovat olleet paikoin sumuisia. Sumukaariakin on nähty.

Sumut ja sumukaaret ovat yllättäneet aamuisin. Sumukaari on kuin valkoinen sateenkaari taivaalla.

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan sumukaari onkin sumussa näkyvä sateenkaaren kaltainen valoilmiö. Sumukaari eroaa sateenkaaresta siten, että siinä missä sateenkaari on värikäs ja teräväreunainen, on sumukaari kalpean väritön, sateenkaarta leveämpi ja olemukseltaan utuisempi.

Sumukaaren syntymekanismi ja rakenne poikkeavat sateenkaaresta.

- Sateenkaaressa tapahtuu valon heijastumista ja taittumista, kun taas sumukaaressa tapahtuu diffraktio eli valon taipuminen. Sumukaaressa olevat sumupisarat ovat kooltaan selvästi sadepisaroita pienempiä, joten tämän takia värejä ei yleensä sumukaaressa näy, koska valo ei taitu eikä heijastu niin pienistä pisaroista. Värit siis ikään kuin suodattuvat pois valon taipumisen yhteydessä. Joskus sumukaari on ulkoreunaltaan hieman punertava ja sisäreunaltaan sinertävä, kertoo MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Joskus havaitaan yläilmoissa 360-asteisia, täysin rengasmaisia sumukaaria mm. pilvien yhteydessä. Sumukaaria voi nähdä silloin tällöin jopa talvipakkasella, erityisesti kevättalven aikaan.

Sumuja on erilaisia

Sumu syntyy, kun ilma jäähtyy ja kosteus tiivistyy. Sumussa näkymätön vesihöyry on tiivistynyt pieniksi vesipisaroiksi.

Sumut voidaan erottaa niiden syntymekanismin mukaan. Loppukesällä ja syksyllä yleisiä ovat säteilysumu ja sekoitussumu. Säteilysumu syntyy maa-alueiden päällä, sekoitussumu vesistöjen yllä. Tuuli voi kuitenkin kuljettaa sumua.

– Säteilysumua esiintyy selkeinä ja heikkotuulisina öinä, kun maanpinta jäähtyy pitkäaaltosäteilyn karkaamisen takia. Mitä voimakkaampaa maanpinnan jäähtyminen on, sitä todennäköisemmin kosteus pääsee tiivistymään ja muodostuu kastetta ja sumua, sanoo Markus Mäntykannas.

Sekoitussumu puolestaan syntyy, kun kylmää ilmaa virtaa lämpimän vesistön ylle.

– Kylmä ilma sekoittuu vesistön päällä olevaan lämpimään ilmaan. Kylmä imaisee kosteutta ja kosteus tiivistyy sumuksi.

Sää jatkuu loppuviikolla päivisin lämpimänä ja öisin viileänä. Aamuisin voi yhä olla sumua.


Katso videolta, miten erilaiset sumut syntyvät.


Uusimmat