KUVAT: Klassikkotuoli sai kolme uutta ilmettä

Mitä saadaan, kun suomalaisille huippusuunnittelijoille annetaan klassikkotuoli, leikkuu- ja ylijäämäkankaita ja vapaat kädet? Tietenkin hyvin uniikkeja Kilta-tuoleja!

Minna Parikka, R/H ja Flora&Laura suunnittelivat Martelan klassisen Kilta-tuolin näköisekseen osana Martelan ja Flow Festivalin Waste nothing -yhteistyötä.

Viikonloppuna Flow’ssa esillä olevat uniikit Kilta-tuolit arvotaan festivaalivieraiden kesken.

– Suunnittelijoiden näkemykset ovat aivan upeita, jokainen yllätti positiivisesti! Samalla ne ilmentävät meillekin tärkeää designfilosofiaa, jonka keskiössä ovat elinkaariajattelu, laadukkuus ja ympäristön kunnioittaminen”, Martelan markkinointi- ja vastuullisuuspäällikkö Minna Andersson kertoo.

Minna Parikan Kilta sai pupunkorvat

Minna Parikka sanoo, että parasta designia on ottaa jo tunnettu muoto tai klassikko ja muuntaa sitä yllättävällä yksityiskohdalla. Parikan suunnittelema Kilta on ”pelkkänä korvana”.

– Syksyn mallistoni vilisee korvia, joten oli luonnollista tehdä Kilta-tuolillekin jättimäiset pehmojäniksen korvat. Bunny Kilta on kuin suuri pehmolelu, joka ottaa istujansa samettiseen syleilyyn. Pidän leikkisästä ja humoristisesta tyylistä kaikessa designissa, Parikka sanoo.

Tundra-kangas inspiroi vuoren

R/H-merkin takaa tutut suunnittelijat Hanna Riiheläinen ja Emilia Hernesniemi päätyivät käyttämään omassa Kilta-tuolissaan Martelan kangasmallistosta jo poistunutta Tundra-kangasta.

– Meille on tyypillistä leikkisyys, luomme yksinkertaista ja kaunista, mutta pilke silmäkulmassa, sanoo Riiheläinen.

– Suunnittelemassamme Kilta-tuolissa käytetty mountain-leikkaus on tyypillistä ja tunnistettavaa R/H-muotokieltä. Yhtä lailla kalusteissa – kuten vaatteissakin – on tärkeää, että tuote istuu arkeen. Se ei saa olla liian monimutkainen, Hernesniemi jatkaa.

Kilta-tuolin jo itsessään kaunis muotoilu inspiroi suunnittelijat siihen, että vain yhdellä elementillä tehdään ”se jokin”.

Flora&Lauran Kilta kylpee väreissä

Flora&Lauran värikkäässä luomuksessa istuinosaa päällystää huopamainen kangas ja tuolin takaosaa värittävät lukuisat leikkuuylijäämäpalat.

– Inspiroiduin Martelan tehtaalle päästyäni leikkuujäämistä niin, että päädyin lopulta luopumaan alkuperäisestä suunnitelmastani. Innostuin varsinkin kankaiden reunoista hapsuineen ja niistä tuli tärkeä visuaalinen osa koko tuolia, sanoo suunnittelija Laura Väinölä.

– Lähtökohtanani oli säilyttää tuolin kaunis muoto ja saada se ikään kuin kasvamaan. Pohdin ihmisen muokkaamaa maisemaa, ja miten kasvit ovat osa sitä. Lopputuloksessa värilliset kangaspalat ovat kuin kukkaniittyjä tai peltoja, joita näkee lentokoneen ikkunoista.

Persoonalliset Kilta-tuolit ovat esillä Flow Festivalilla Helsingissä 8.-10.8.2014.

Lue myös:

    Uusimmat