Tunteet kuumenivat Torniossa – huolena rahojen loppuminen ja miesten määrä turvapaikanhakijoissa

Näin Torniossa osoitettiin mieltä 3:11

Torniossa osoitettiin mieltä maahanmuuton puolesta ja vastaan. Rajat auki -mielenilmaus keräsi noin sata mielenosoittajaa. Rajat kiinni -mielenilmaus keräsi noin 300 mielenosoittajaa, vaikka sen Facebook-sivulla ilmoittautuneita oli yli 800. 

Tunnelma mielenosoituksissa oli rauhallinen, mutta tunteet pääsivät valloilleen erityisesti Rajat kiinni! -mielenosoituksen kulkueessa, kun osallistujat huusivat yhdessä iskulauseita "Rajat kiinni, rajat kiinni!", "Nyt riittää, rajat kiinni!", Rahat on loppu!", "Piikki kiinni!". Kulkue sai suuren yleisön, mutta tällä kertaa mielenosoittajat eivät menneet rajalle asti ja muodostaneet ihmismuuria, kuten 19. syyskuuta järjestetyssä mielenilmauksessa. Tämä sai osan mielenosoittajista pahoittamaan mielensä.

– Mutta se on niinku eri asia, kun viimeksi seistiin tuolla rajalla matkakeskuksella ja ruotsalaiset oli toisella puolella, kertoo mielenosoitukseen osallistunut Mirja Martikainen.

Mielenilmauksen aikana järjestetyn kulkueen lopulla osalla osallistujista oli jo vaikeuksia huutaa lisää, ääntä ei meinannut enää lähteä.

Mirja Martikainen kertoo marssin jälkeen, että hänen ja hänen ystävänsä ei tarvinnut huutaa iskulauseita.

– Meillä oli vieressä niin kovaäänisiä huutajia, että me tykättiin ettei meidän tarvi korottaakaan ääntä, naurahtaa Martikainen.

Monia syitä lähteä osoittamaan mieltä

Mielenilmaukseen lähdettiin monien syiden pohjalta. Tampereelta matkannut Anja Pajunen kertoo, että turhautuminen sai hänet lähtemään mukaan mielenilmaukseen.

– Mä en ole osoittanut mieltäni, muuta kuin tälleen passiivisesti allekirjoittamalla adresseja ja vetoomuksia, mutta kun se ei tunnu niinkuin auttavan, niin täytyy sitten tehostaa tätä passiivista vastarintaa ottamalla osaa tähän (mielenilmaukseen).

Martikainen kertoo, että hänen syynsä lähteä vaikuttamaan oli yhteenkuuluvuuden tunne ja tärkeä asia. Hänen mukaansa yhteenkuuluvuuden tunne nousi esiin erityisesti kulkueessa.

Mielenilmauksen Facebook-sivun mukaan mielenosoituksen tarkoituksena oli vastustaa hallituksen pakolaispolitiikkaa. Lisäksi he vaativat muun muuassa pääministerin eroa. Pajunen kertoo olevansa huolissaan miespuolisten turvapaikanhakijoiden määrästä.

– Tämmöinen määrä kun miespuolisia henkilöitä tulee, se on vain ajan kysymys koska täällä on kaksi-kolme miestä yhtä naista kohden. Kuinka se on sitten naisten ja lasten turvallisuudella?

Ratkaisuksi Pajunen näkee vain rajojen sulkemisen.

– Nyt on Sipilän ja muun hallituksen aika lopettaa vatulointi ja pistää rajat kiinni, toteaa Pajunen.

Provosointia ei tapahtunut – varoitukset tekivät tehtävänsä

Ennen kulkuetta rajat kiinni! -mielenosoittajia varoiteltiin mahdollisista henkilöistä, jotka saattaisivat yrittää tahallaan aiheuttaa väkivaltaa ja häiriötä mielenosoituksen aikana.

– Meidän sekaan on soluttautunut henkilöitä, jotka saattavat alkaa provosoida, totesi mielenosoituksen juontaja.

Poliisi ja pelastuslaitos olivat varautuneet reilulla kalustolla ja henkilöstöllä mielenilmaukseen, poliiseja oli kymmeniä, osa varustautuneena joukkojenhallinta varusteisiin. Pelastuslaitoksen puolesta valmiudessa oli ambulansseja ja palokuntaa. Minkäänlaista kärhämää viranomaisten ja mielenosoittajien välille ei syntynyt.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja