KUVAT: Gumball 3000 on raharalli – supermalleja, nopeita autoja ja pröystäilevää biletystä

Rikkaiden suosimassa autokisassa ajetaan yleisillä teillä. Ennalta määrätyn reitin nopeiten ajamista tärkeämpää on hauskanpito välietapeilla, ja hulppeiden menopelien esittely muille kuskeille ja medialle. 

Gumball 3000 saa nimensä ajettavan matkan pituudesta maileina. Vastaava matka kilometreinä on osapuilleen 4800 kilometriä. Hulppea kilometrimäärä onkin yksi hyvä syy valita ajokiksi nopea urheiluauto.

Jo rallin ensimmäisenä vuonna 1999 tapahtumaan osallistui urheiluautojen lisäksi muita erikoisajoneuvoja. Brittiläisestä televisio-ohjelman tuotannosta lainattua poliisiautoa ajoi miestenlehti GQ:ssa alasti poseerannut Alexanrda Aitken. Huippumalli Kate Moss puolestaan osallistui rallin starttijuhlaan Lontoossa.

Tapahtuma rantautui Yhdysvaltoihin vuonna 2002. Reitti kulki Amerikan halki New Yorkista Los Angelesiin, jossa lopullinen määränpää oli Hugh Hefnerin Playboy-kartano.

Tapahtuma on saanut myös kritiikkiä osakseen, sillä julkisilla teillä ajettavat erikoiskokeet ovat aiheuttaneet viranomaisille lisätöitä ja jopa kuolonuhreja. 

Pahin ralliin yhdistetty onnetoomuus tapahtui vuonna 2007 Makedoniassa. Porche 911 Turbolla kisaan osallistunut mieskaksikko ajoi törkeää ylinopeutta ja törmäsi tavalliseen henkilöautoon. Henkilöautossa matkustanut vanhempi pariskunta menehtyi onnettomuudessa. 

Samaisena murheen vuonna myös jenkkiräppäri ja autojen tunausguru XZibit ajoi 160km/h alueella, jossa oli 100km/h rajoitus. Hänen ajokorttinsa takavarikoitiin ja hänelle määrättiin mojovat sakot. 

Autoharrastuksestaan ylpeä David Hasselhoff osallistui ralliin ensimmäisen kerran 2008 ja on sen jälkeen joka vuosi ollut mukana menossa. Matka San Franciscosta Pekingin Olympilaisiin taittui luonnollisesti Ritari Ässän KITT-autolla.

Muusikot ovat merkittävä osa rallia ja erityisesti välietapeilla pidettäviä iltajuhlia. Suurin osa heistä esiintyy reissun aikana, vaikka ohjelma ja aikataulut ovatkin melko vapaita.

Duudsonit osallistuivat kisaan ensimmäistä kertaa vuonna 2011, pokaten heti ensirallissaan himoitun Spirit Of the Gumball -palkinnon. Ratkiriemukas poppoo osallistui kisaan myös 2012 sekä 2013, jolloin reitin yksi etapeista oli Helsingissä.

Suomalaistiimejä nähtiin 2013 peräti neljä. Duudsoneiden lisäksi kisassa nähtiin mm. Elastinen ja Uniikki.

Erityisesti konemusiikkipiireissä tunnettu kanadalaismuusikko Deadmau5 nappasi viime vuonna Spirit of Gumball- palkinnon. Ferrarilla matkan taittanut Kate Von Dee:n exä oli nimennyt autonsa EDM-termejä mukaillen Purrariksi.

Tänä vuonna startti on Tukholmassa, josta ajetaan Amsterdamiin. Siellä autot pakataan lentokoneisiin ja lennätetään Los Angelesiin. Sieltä reitti jatkuu määränpäähänsä Las Vegasiin.

Suomi-tiimi koostuu tänä vuonna räppäreistä Mikael Gabriel ja Musta Barbaari sekä heidän mukanaan matkustavista Esko Seppäsestä ja kolumnisti LeftFootista. Suomipojat erottuvat takuuvarmasti massasta, sillä he ovat ulkoistaneet ajohommat erikseen ratin taakse palkatulle taksikuskille. Team Taxi on kautta historian ensimmäinen auto, joka osallistuu tapahtumaan taksilla.

Julkkiksia pursuava tapahtuma startaa Tukholmassa sunnuntaina 24.5. kello 13:00 Suomen aikaa.  

MTV.fi on lähtöviivalla seuraamassa starttia, bongaamassa tähtiä ja raportoimassa maailman hulppeimmista ajopeleistä.  

Lue myös:

    Uusimmat