Kuvakooste Geneven autonäyttelyn konsepteista – tulevaisuuden suuntaviivoja

Vuosittain järjestettävä Geneven autonäyttely on monille valmistajille tärkeä paikka esitellä tulevaisuuden visioitaan. Eikä tämä vuosi ollut poikkeus.

Autonäyttelyt ovat autonvalmistajille edelleen tärkeitä tilaisuuksia. Siellä esitellään markkinoille tulossa olevia tuotteita, mutta myös tulevaisuuden tuulia tunnustelevia konseptiautoja. Näillä haetaan ihmisten reaktioita erilaisiin ja kenties normaaleista poikkeaviin muotoiluratkaisuihin, mutta myös suhtautumista uusia voimalinjaratkaisuja kohtaan. Tässä katsaus Geneven autonäyttelyn antiin.

Alfa Romeon osastolla nähtiin tutkielma kompaktin luokan katumaasturista. Nimellä Tonale kulkevan mallin sisältä löytyy hybriditekniikkaa, jota ei ole vielä italialaismerkin kuorissa nähty.

Aston Martinin osastolla Lagonda-brändin alle sijoittuva näkemys tulevaisuuden täysin sähköisesti liikkuvasti luksusmaasturista. Lagondan tuotannon on tarkoitus alkaa vuonna 2022.

Audi esitteli yhteensä kolme uutta täysin sähköistä mallia, joita on lupa odottaa markkinoille tulevien vuosien aikana tasaiseen tahtiin. Nyt nähdyt autot olivat kaikki vielä konsepteja, joista ensimmäisenä markkinoille lupa odottaa e-tron Sportbackia, tätä seuraa e-tron GT, ja sen jälkeen sähkömallisto täydentyy Q4 e-tronilla.

Citroen juhlistaa tänä vuonna 100-vuotista taivaltaan autonvalmistajana. Tämän kunniaksi osastolla nähtiin paitsi vanhoja malleja, mutta myös visio tulevaisuuden kaupunkiautosta. Pieni sähköllä kulkeva konseptiauto tottelee nimeä Ami One, ja sen on tarkoitus viitoittaa liikkumista tulevaisuuden kaupungeissa.

Fiat herätti kiinnostusta Concept Centoventilla, joka luonnollisesti liikkuu sähkön voimin. Monipuolisesti muokattavissa oleva auton yksi pääteema on edullisuus, ja esimerkiksi akun koon voi valita tarpeen mukaan.

Myös Hondan osastolla oli sähköinen tunnelma, kun valmistaja esitteli uutta kaupunkiautoa esittelevän ePrototypen. Autolle luvataan kaupunkiympäristöön riittävä 200 kilometrin toimintamatka ja puolen tunnin pikalatauksella on mahdollista saavuttaa 80 prosentin lataus.

Korealaiset ovat olleet aktiivisia konseptiautojen tekijöitä, eikä tämä näyttely ollut poikkeus. Kian osastolla nähtiin tyylikäs esitys Kian tulevaisuuden täyssähköisesti neliovisesta sedanista, joka totteli tässä tapauksessa nimeä Imagine by Kia.

Mercedeksen ensimmäinen täysin sähköisen EQ-perheen jäsen esiteltiin viime vuonna, ja nyt Genevessä nähtiin hyvin lähellä tuotantoautoa oleva versio seuraavasta sähköautosta. Hieman yllättäen kyseessä on V-sarjan tila-autoon pohjautuva EQV.

Mitsubishi paljasti näkemyksen seuraavan sukupolven katumaasturista. Nimellä Engelberg Tourer kulkeva pistokehybridiauto tarjoaa myös mahdollisuuden integroida auton osaksi kotitalouden sähköjärjestelmiä.

Nissan esitteli seuraavan sukupolven crossover-mallien muotoilua viitoittavan mallin nimeltään IMQ. Auto liikkuu pelkästään sähkön voimin ja se on varustettu pitkälle viedyllä autonomialla.

Peugeot toi valtavan leijonamaskotin lisäksi osastolle 508:aan pohjautuvan tehoversion, jonka hybridivoimalinjasta otetaan tehoa 294 kW (400 hv). Malli on tulossa tuotantoon vielä tämän vuoden puolella.

Seat panostaa monien muiden tavoin sähköön. el-Born tulee olemaan Seatin ensimmäinen sähköauto, ja tätä varsin tuotantovalmista konseptia odotetaan markkinoille vuonna 2020.

Skodan konseptiautot ovat keränneet viime vuosina paljon huomiota rohkeilla muodoillaan. Genevessä oli vuorossa Vision iV, joka viitoittaa Skodan tietä kohti sähköisyyttä. Kaksi sähkömoottoria tarjoavat 225 kW (306 hv) tehon ja toimintamatkaksi valmistaja ilmoittaa 500 kilometriä.

Subaru esitteli urheilullisen Viziv Adrenaline Conceptin, joka viitoittaa ennen kaikkea valmistajan tulevaisuuden muotoiluusuuntia. Auto on myös varustettu kattavasti kuljettajaa avustavalla teknologialla.

Volkswagen on esitellyt tasaiseen tahtiin konsepteja sähköisen I.D.-tuoteperheen alle. Tällä kertaa vuorossa oli sympaattinen rantakirpun retroversio Buggy.

Kuvat: Mikko Autio ja valmistajat

Geneven autonäyttelyn antia esitellään myös Teknavin 17. tuotantokauden toinsessa jaksossa, jonka ensiesitys nähdään maanantaina 1.4. klo 22.35 MTV3-kanavalla. Uusinnat ti 2.4. klo 14.00, to 4.4. klo 00.55 ja su 7.4. klo 13.00 MTV3. Lisää ohjelman aiheista löydät osoitteesta www.teknavi.fi.

Lue myös:

    Uusimmat