Mainos

Kuva: Mitä ihmettä tässä tapahtuu? Poliisin paras ystävä tarvitsee ohjaajaltaan "tervettä selkää ja hyviä lihaksia"

Vaikka poliisikoiran nenä onkin mitä tarkin, joskus on tarpeen päästä lähemmäksi kohdetta. Siitä todistaa muun muassa Poliisikoiralaitoksen johtajan ylikomisario Pekka Kokkosen julkaisema kuva karvaista työtoveriaan nostavasta poliisimiehestä.

Kokkonen kertoo, että kuva on viime viikon kurssilta, jossa eri viranomaisten huumekoirat harjoittelivat yhdessä huumeiden etsintää. Kurssillla pidetyssä harjoituksessa toimistoon oli laitettu etsittäväksi huumausainekätkö, ja onnistuneen etsinnän vuoksi koiraa oli tarpeen myös nostaa.

– Tässä oli kyseessä partiohuumekoira, joka tekee myös hälytystehtäviä poliisimiehen kanssa. Sen nostaminen vaatii ohjaajalta tervettä selkää ja hyviä lihaksia, Kokkonen kertoo.

– Helpottaisi toki, jos olisi pienikokoinen koira. On meillä sellaisiakin, esimerkiksi parsonrussellinterrierejä, joiden nostaminen onnistuu ihan yhdellä kädellä, hän toteaa.

Valtaosa poliisin 260 koirasta on kuitenkin sellaisia, että niillä on monta osaamisaluetta voimankäytöstä ihmisjäljestykseen ja esineiden hakemiseen. Pienemmät koirat ovat taas erikoistuneet esimerkiksi huumeiden etsintään.

Kokkonen kertoo, että koiran etsimät hajulähteet voivat olla hyvin eri-ikäisiä ja vahvuisia. Kätketyn huumausaineen hajumolekyylit ovat koiran haistettavissa erilaisia aikoja, ja joskus pieniä sokkeloita tai korkeita kohtia varten koiran on päästävä lähemmäksi kätkön löytämiseksi.

– Jos haju on hyvin vahva, ohjaaja huomaa koiran käytöksestä, että nyt pitää auttaa. Koira ilmaisee hajun, ja nostamalla koira saadaan lähemmäksi, jolloin hajujäljen sijainti tarkentuu, Kokkonen kertoo.

Tällaisessa työssä koiran ja ohjaajan yhteistyön tulee hänen mukaansa olla saumatonta.

Vastaavan nostosuorituksen voi nähdä myös videolla, jossa huumekoirat harjoittelevat etsintää Huomenta Suomen lähetyksessä.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.