Kuun pimeällä puolella on käyty, nyt Kiinan tavoitteena on Mars – lähettää punaiselle planeetalle ensi vuonna luotaimen

Kiina haastaa avaruuden olosuhteita – sai kasvin itämään kuun pimeällä puolella 1:05
Näin Kiina tutki kuun pimeää puolta.

Kiinan johtavat tieteilijät kertoivat sunnuntaina Pekingissä, että maa jatkaa avaruusohjelmaansa lähettämällä luotaimen Marsiin ensi vuonna, CNN uutisoi. Kiina onnistui viime vuoden joulukuussa laskeutumaan Yutu 2 -luotaimella Kuun pimeälle puolelle.

Kiinan kuuohjelman pääsuunnittelija Wu Weiren kertoi sunnuntaina Pekingissä ennen Kiinan kansan neuvoa-antavaa poliittista konferenssia, että vuoden päästä tavoitteena on lähettää Marsin kiertoradalle luotain, joka myös laskeutuu marsperään tekemään tutkimuksia.

– Olemme saavuttaneet avaruusohjelmallamme paljon viimeisten kuudenkymmenen vuoden aikana. Meillä on kuitenkin paljon kiinniotettavaa muihin suurvaltoihin nähden, Weiren kertoi.

Kiinan suunnittelee myös toisen luotaimen lähettämistä Kuuhun, jonka tarkoituksena on kerätä kotiplaneettamme kiertolaiselta näytteitä ja tuoda ne takaisin Maahan tutkittaviksi. Jos tehtävä Kuuhun onnistuu, Kiinasta tulee Venäjän ja Yhdysvaltojen lisäksi vasta kolmas maa, joka on tässä onnistunut.

Marsin oloja mallintava tutkimuskeskus Kiinan aavikolle

Kiina avasi perjantaina Marsin olosuhteita simuloivan tutkimuskeskuksen Qaidamin aavikolle. Kuivan ja karun Länsi-Kiinassa sijaitsevan alueen sanotaan muistuttavan eniten Marsin olosuhteita.

Kiinan valtiollisen Global Timesin mukaan tutkimuskeskuksen rakentaminen maksoi yli 20 miljoonaa euroa ja sen kapseleissa on tilaa noin kuudellekymmenelle ihmiselle.

Marsin oloja simuloivan tutkimuskeskuksen tavoitteena on innostaa nuoria avaruustutkimuksen pariin.

 

Lue myös:

    Uusimmat