Kiina laukaisi aamulla kunnianhimoisen lennon kohti Marsia – yrittää ottaa Yhdysvallat kiinni yhdellä harppauksella: "Onnistuessaan se olisi merkittävä tieteellinen läpimurto"

1:54
VIdeo: Kiinan Mars-projekti otti ison askeleen eteenpäin, kun laukaisukokeilu onnistui viime vuoden lopulla.

Kiina on torstaina laukaissut miehittämättömän lennon kohti Marsia.

Kiina pyrkii vahvistamaan asemaansa kansainvälisessä kisanjuoksussa avaruusteknologiassa, ja kyseessä onkin maan ensimmäinen täysin itsenäisesti toteutettu Mars-lento, joka kulkee nimellä Tianwen-1.

Hieman ennen aamuviittä Suomen aikaa Kiinan suurin rakettikantoalus Long March 5 Y-4 lähti kohti Marsia Wenchangin avaruuskeskuksesta, Hainanin saarelta.

Haluaa ottaa Yhdysvallat kiinni Mars-tutkimuksessa

Kiinan tavoite on kunnianhimoinen, sillä siinä yritetään kiertää Marsin kiertorataa, laskeutua pinnalle ja lähettää avaruusmönkijä tutkimusmatkalle – kaikki samalla lennolla.

– Onnistuessaan se olisi merkittävä tieteellinen läpimurto, neljä tutkijaa kirjoitti Nature Astronomy -tiedejulkaisussa.

New York Timesin mukaan Kiina pyrkii osoittamaan, että se pystyy laskeutumaan Marsin pinnalle. Aiemmin vain Yhdysvallat ja Neuvostoliitto ovat onnistuneet koskettamaan punaisen planeetan pintaa.

Yhdysvallat on tutkimuksessaan pisimmällä, mutta nyt Kiina yrittää ottaa sen kiinni kertaheitolla. Myös Yhdysvalloilla on meneillään Mars-operaatio, koska planeetta on suotuisan lähellä Maata tällä hetkellä.

Neuvostoliiton vuonna 1971 lähetetty Mars 3 -luotain oli ensimmäinen onnistunut laskeutuminen Marsin pinnalle, mutta luotain hajosi vain hetkeä myöhemmin.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja