Kuulostaako tutulta? Nämä tunteet täytyy käsitellä eron jälkeen

Elämäntaidon valmentaja Johanna Muuraiskankaan mukaan avioeroprosessissa käydään läpi monia tunteita ennen eron hyväksymistä. Hän kertoo Studio55.fi-ohjelmassa, että eron herättämiä tunteita on tärkeää käsitellä ja että itsensä turruttamalla huomaa tekevänsä samat virheet uudelleen

Elämäntaidon valmentaja Johanna Muuraiskangas kertoo Studio55.fi-ohjelmassa, millaisia tunteita ihmiset käyvät yleensä läpi erottuaan. Muuraiskankaan surun käsittelyn vaiheista on löydettävissä samoja elementtejä kuin kuuluisista hyväksynnän viidestä vaiheesta.

– Ensin saattaa tulla pettymystä ja aikamoista pelkoa. Kokee ahdistavia ajatuksia siitä, miten selviää ja että on todella yksin, Muuraiskangas toteaa.

Seuraavaksi eronnut alkaa Muuraiskankaan mukaan käydä kauppaa. Ihminen saattaa ajatella, että jos toimisi toisin tai olisi parempi, suhde saattaisi vielä toimia.

– Syyllisyyskin tulee melkein jokaiselle, oli eropäätöksen tekijä tai ei.

Muuraiskankaan mukaan myös vihaa on tervettä tuntea, vaikka naisilla onkin tapana kieltää tunne itseltään. Vihan tunteminen ei Muuraiskankaan mielestä tarkoita, että sen pohjalta täytyisi toimia.

– Viha on tarpeellinen tunne, sen kautta saa asioita vietyä eteenpäin ja jollain tavalla se puhdistaa. Irti päästäminen on paljon helpompaa, Muuraiskangas selventää.

Tärkeää erossa on Muuraiskankaan mukaan saada käännettyä katse menneestä itseensä, omiin tarpeisiinsa ja haluihinsa. Tämä saa katsomaan tulevaisuutta uudella tavalla ja näkemään mahdollisuutensa. Joillekin se voi tarkoittaa uuden suhteen aloittamista, mutta Muuraiskangas huomauttaa, ettei uuden suhteen avulla saa lähteä pakoon niitä asioita, jotka eivät toimi omassa elämässä.

– Jos itsessä on kehittämistä, sitä ei pysty uudella suhteella ratkaisemaan. Uusi parisuhde ei voi olla turruttava tekijä elämässä.

– Mikäli tunteita ei käsittele, ne tulevat jossain vaiheessa elämässä uudestaan vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja