Mainos

Kuuhullut huomio! Superkuu mollottaa taivaalla parin viikon kuluttua – lähimpänä maata sitten vuoden 1948

Taivaankappaleiden liikkeistä ja näyttävistä luonnonilmiöistä kiinnostuneiden kannattaa suunnata katseensa taivaalle maanantaina 14. marraskuuta. Luvassa on tuolloin 2000-luvun näyttävin superkuu.

Superkuun aikana Kuu on kiertoradallaan maata lähimmässä mahdollisessa pisteessä juuri täydenkuun aikaan.

Ilmiön aikana Kuu näyttää maasta katsottuna halkaisijaltaan lähes 15 prosenttia tavallista suuremmalta. Superkuu myös loistaa miltei kolmasosan tavallista täyskuuta kirkkaampana.

Superkuu ei ole ilmiönä erityisen harvinainen, mutta astronomiasta ja näyttävistä luonnonilmiöistä kiinnostaville se tarjoaa mahdollisuuden ihailla Kuuta komeimmillaan.

Lähimpänä maata sitten vuoden 1948

Kuu asettuu tarkalleen Perigeumille, eli kiertoratansa Maata lähimpänä olevalle pisteelle, noin 14 kuukauden välein.

Superkuun määritelmän täyttävät kuitenkin myös täysikuut, jotka sattuvat lähelle perigeumipistettä. Liikkumavaraa on annettu joitain prosentteja kiertoradan kumpaankin suuntaan. 

Vajaan kahden viikon päästä tapahtuvan superkuun aikana Kuu on lähimpänä maata sitten vuoden 1948, kertoo muun muassa avaruusaiheisiin uutisiin erikoistunut Space.com-sivusto.

2000-luvun aikana lähimmäksi Maata superkuu osuu joulukuussa vuonna 2052.

Yhdysvaltalainen avaruusyhdistys Planetary Society on kasasi japanilaisen avaruusluotaimen vuosina 2007 ja 2008 kuvaamista videoista vastikään vaikuttavan koosteen, joka antaa kurkistuksen kuun pinnalle lähietäisyydeltä. 

1:19

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.