"Huolestukaa musta vasta siinä vaiheessa, kun olen pirteä": Lähipiiri kertoi IS:lle Miki Liukkosen viimeisistä hetkistä ja liian lyhyistä hoitojaksoista

Miki Liukkonen siunattiin viimeiselle matkalleen Oulun tuomiokirkossa 1:06
Miki Liukkonen siunattiin viimeiselle matkalleen Oulun tuomiokirkossa heinäkuussa

Miki Liukkosen lähipiiri kertoo Ilta-Sanomille kirjailijan viimeisistä ajoista.

Ilta-Sanomat julkaisi perjantaina 15. syyskuuta edesmenneen kirjailija Miki Liukkosen elämän viimeisiä aikoja käsittelevän jutun, johon on haastateltu muun muassa Liukkosen ystäviä. IS:n mukaan Liukkosen läheiset ovat sitä mieltä, että kuolema olisi voitu estää. He tekivät lehdelle kertomansa mukaan kaikkensa pitääkseen Liukkosen elossa.

Liukkonen menehtyi heinäkuun 4. päivä, ja hänet siunattiin viimeiselle matkalleen Oulun tuomiokirkossa lauantaina 29. heinäkuuta.

Liukkosen ystävä, sarjakuvataiteilija Ville Ranta sanoo lehdelle, että jos Liukkonen olisi saanut olla koko kesän osastolla, hän olisi edelleen elossa. Ranta arvelee, että osastohoitoon pääseminen olisi ollut Liukkosen ainoa tapa selvitä. Myös Liukkosen kirjailijaystävä Jarno Lindemark ajattelee, että Liukkonen olisi tarvinnut ainakin kuukauden hoidon. 

Liukkosen läheiset kertovat IS:lle, että Liukkonen oli kevään 2023 aikana kolme kertaa osastojaksolla Helsingin psykiatrisessa sairaalassa. Jokainen jakso kesti lehden mukaan noin viikon, ja niistä viimeinen päättyi ennen toukokuun puoliväliä.

Liukkosen toinen kirjailijaystävä Johannes Ekholm sanoo IS:lle, että Liukkonen kertoi viimeisen osastojaksonsa aikana, ettei minkäänlaisesta jatkosuunnitelmasta ollut sovittu.

Ville Ranta ja kustannustoimittaja Samuli Knuuti sanovat IS:lle uskovansa, että osasyy sille, ettei Liukkosta pidetty osastohoidossa, vaikka tämä oli vaaraksi itselleen, oli se, että Liukkonen pystyi taitavasti ilmaisemaan hoitohenkilökunnalle tuntemuksiaan.

Ranta kertoo IS:lle pitävänsä yksittäisistä tilanteista käsittämättömimpänä erästä huhtikuista päivää, jolloin  hän oli hälyttänyt Liukkoselle ambulanssin. Kolme tuntia myöhemmin Liukkonen oli Rannan mukaan soittanut hänelle ja sanout, että hoitajien mukaan hänen pitäisi kysyä, voiko tulla Rannan luo yöksi.

– Tämä oli seuraus siitä, että annoin ambulanssihenkilökunnalle omat tietoni. Se oli aivan uskomatonta. Miki ei missään nimessä ollut sellaisessa kunnossa, että hänet olisi pitänyt päästää pois sairaalasta, hän sanoo IS:lle.

Liukkonen puhui hyvin avoimesti mielenterveysongelmistaan ja kertoi olleensa muun muassa osastohoidossa. Keväällä hän kirjoitti Instagram-tilillään saaneensa "potkut" terapeutilta, sillä Liukkonen oli kertomansa mukaan terapeutin mielestä "yksinkertaisesti aivan liian masentunut, jotta hän voisi minua auttaa".

Ville Rannan IS:lle kertoman mukaan missään vaiheessa ei ollut salaisuus, että Liukkosella on ongelmia mielenterveyden ja alkoholin kanssa, mutta vasta itsemurhan yrittäminen paljasti miehen itsetuhoisuuden niin Rannalle kuin Liukkoselle itselleenkin.

Samuli Knuutikertoo IS:lle kevään 2023 viestittelystä huomanneen, ettei Liukkonen enää yrittänyt peitellä itsetuhoisuuttaan. Knuutin mukaan Liukkonen oli kuitenkin sanonut tienneensä, kuinka mielettömiä ja hulluja hänen viestinsä olivat, mutta että hän ei voinut ajatuksilleen mitään.

Ville Ranta kertoo IS:lle, että iso porukka tapasi Liukkosta usein ja varmisti, että häneen saa yhteyden. Ranta kertoo lehdelle, että Liukkosen läheiset onnistuivat estämään useamman itsemurhayrityksen.

– Kaikki ne yritykset olivat hätähuutoja, Liukkosen kirjailijaystävä Esa Mäkijärvisanoo IS:lle.

Ystävät olivat IS:n mukaan tavanneet Liukkosta viimeisen kerran noin viikkoa ennen tämän kuolemaa. Johannes Ekholm kertoo lehdelle Liukkosen puhuneen tuolloin järkeviä, mutta soitelleen sitten viidelle ihmiselle, että hänellä on niin huono olla, ettei tiedä, mitä tekisi tai minne mennä.

Esa Mäkijärven ja Jarno Lindemarkin mukaan Liukkonen oli ollut viimeisen tapaamisen aikaan synkkä, mutta vaikuttanut jo hieman pirteämmältä. IS:n mukaan molemmat ajattelevat nyttemmin, että piristyminen saattoi olla huono enne.

– Miki aina puhui siitä, että huolestukaa musta vasta siinä vaiheessa, kun olen pirteä, Lindemark sanoo IS:lle.

Lähipiiri on IS:n mukaan samaa mieltä siitä, että Liukkonen olisi tarvinnut parempaa hoitoa ja todennäköisesti hyötynyt siitä.

Älä jää yksin ongelmiesi kanssa. Pahaan oloon saa apua ympäri vuorokauden päivystävästä Kriisipuhelimesta numerosta 09 2525 0111. Itsemurhan tehneiden läheisille vertaistukea tarjoavan Surunauha ry:n numero 044 751 9916 palvelee arkisin klo 9–15. Hätätilanteessa soita hätänumeroon 112.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja