Kurkistus Salattujen elämien kulisseihin – Tiesitkö nämä asiat?

Oletko koskaan miettinyt, miten Salatut elämät -sarjan juoni keksitään tai miten kohtaukset kuvataan? Sarjan tuottaja ja ohjaaja Marko Äijö paljastaa, mitä kulisseissa tapahtuu.

Salatut elämät -sarja näkyy televisiossa viisi kertaa viikossa. Tapahtumarikasta juonta on suunnittelemassa yli kaksikymmentä kirjoittajaa.

– Käsikirjoittaminen on viisiportainen prosessi, ja sitä on luomassa kolme eri ryhmää. Kuuden henkilön stooritiimi aloittaa käsikirjoituksen tekemisen puoli vuotta ennen kuvauksia, tuottaja ja ohjaaja Marko Äijö sanoo.

Stooritiimin tehtävänä on suunnitella pitkät tarinalinjat ja jaksokohtainen tarkka tarinankuljetus. Viikko viikolta he tarkentavat tarinan kohtauksiksi, ja suunnittelevat kohtausten keskeisen sisällön.

– Työtä jatkavat kotoa käsin toimivat dialogikirjoittajat, joita on toistakymmentä. Jokainen kirjoittaa noin yhden jakson yhtä viikkoa kohti, Äijö kertoo.

Viimeiseksi käsikirjoitus päätyy editoriosaston käsiin. Siellä tekstiä viilataan niin, että usean kirjoittajan kädenjälki muokkautuu yhdenmukaiseksi.

Sarja kootaan pienistä paloista

Ohjaaja saa työversionsa kolme viikkoa ennen kuvauksia. Tosin hän pääsee tutustumaan raakaversioon jo kuusi viikkoa aikaisemmin.

– Näyttelijät saavat käsikirjoituksen kaksi viikkoa ennen kuvauksia. Hekin pääsevät tutustumaan kohtausten tapahtumiin jo viikkoja aikaisemmin, jotta osaavat asennoitua kohtausten tunnelmiin, Äijö kertoo.

Sarjan kokoaminen on kuin palapelin tekeminen, se rakennetaan pienistä paloista. Näyttelijät tekevät viikon aikana kymmentä jaksoa kerrallaan.

Yhdellä viikolla kuvataan edellisen viikon ulkokohtauksia ja seuraavan viikon studiokohtauksia. Tiistaista perjantaihin kuvataan studiossa, ja studion ulkopuolisia kuvauksia tehdään kolme päivää viikossa.

– Näyttelijöillä on oma autonkuljettaja, joka kuskaa heitä kuvauspaikoille ja takaisin studioon, Äijö sanoo.

Aikataulumuutokset eivät pysäytä rattaita

Äijö kertoo, että kuvausaikataulu on suunniteltu hyvin tarkkaan, ja se on tiukka. Aikataulujen toteutuminen on kiinni useista ihmisistä, mutta Äijön mukaan myöhästymiset tai sairastumiset eivät ole pysäyttäneet rattaita.

– Tuotannossa työskentelevät asiantuntevat henkilöt, jotka osaavat organisoida tilanteet uudestaan, vaikka muutoksia tulisikin. Aikataulu joustaa sen verran, että joitakin kohtauksia voidaan tiukan paikan tullen siirtää kuvattavaksi seuraavalle viikolle.

Jos kyseessä on jokin vakavampi juttu, käsikirjoitusta voidaan muokata. Tämä on tietysti tarpeen vain näyttelijöiden sairaustapauksissa. Esimerkiksi kuvausryhmään voidaan ottaa tuuraamaan henkilöitä toisesta tiimistä.

Näyttelijä saatetaan joutua kirjoittamaan ulos sarjasta lyhyellä varoitusajalla. Yhdeksän vuotta sitten eräs näyttelijä ilmoitti, ettei halua enää jatkaa sarjassa. Kymmentä jaksoa muokattiin niin, että hänet saatiin siirrettyä ulos.

– On myös käynyt niin ikävästi, että yksi iäkkäämpi näyttelijä kuoli yllättäen. Arvokkaasti tehtiin sama asia sarjassa. Se oli hankala tapaus myös henkisesti, mutta asia hoitui hyvin, Äijö muistelee.

Saunakohtaus

Salattujen elämien henkilöt setvivät usein elämänmenoa suomalaiseen tapaan saunassa. Katsojat varmasti pohtivat joskus, miten saunakohtaukset tehdään.

Äijö kertoo, että kohtaukset kuvataan studioon rakennetussa saunassa. Ympäristö on siis aito. Haastetta, varsinkin näyttelijöille tuo se, että sauna on kylmä.

– Talvella on joskus ollut niin kylmä, että saunakin näyttää kylmältä, Äijö paljastaa.

Näyttelijät kuitenkin hikoilevat parhaansa mukaan. Hikistä tunnelmaa luodaan suihkuttamalla vettä näyttelijöiden päälle, ja kiukaan kihinät lisätään nauhalta jälkeenpäin. Kun kuvataan useampi kohtaus, kuvausvalot rupeavat lämmittämään ihan oikeasti.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Kuvat: Lehtikuva ja Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat