Kuopion kouluiskussa kuolleen 23-vuotiaan äiti tyrmistyi suomalaisvankiloiden lokoisista oloista: "Joudun tekemään työtä, jotta voisin elää yhtä mukavasti"

2:03
Käräjäoikeudessa kuultiin Kuopion kouluhyökkäyksen sivullisia.

Kuopion kouluhyökkäyksessä kuolleen 23-vuotiaan ukrainalaisnaisen äiti pitää suomalaisten vankiloiden oloja liian hyvinä murhasta tyttärensä surmanneelle hyökkääjälle. Hänestä miehen olot tulevat olemaan paremmat kuin hänen.

Äiti kertoo toivoneensa hyökkääjälle ensin kuolemantuomiota.

– Valitettavasti se on kielletty sekä minun että teidän maassanne. Sitten jokapäiväinen sietämätön henkinen kärsimykseni näytti minulle, että kuolemantuomio olisi helpoin tie ulos, mutta minä joudun suremaan tyttöäni kuolemani asti.

Järkyttyi suomalaisvankilan oloista

Äiti kirjoittaa hakeneensa netistä tietoa siitä, minkälaisissa oloissa elinkautisvangit Suomessa elävät. Sieltä hän kertoo lukeneensa muun muassa, että todellisuudessa elinkautinen rangaistus kestää vain 14,5 vuotta.

Hän pitää elinkautista suomalaisessa vankilassa liian lievänä rangaistuksena tyttärensä kuolemasta.

– (Syytetty) tulee saamaan vastikkeetta yksihenkisen huoneen, jossa on oma suihkullinen wc, televisio, kahvinkeitin, hän tulee saamaan ruokailun kolmesti päivässä, hän pääsee käymään vankilan myymälässä, kuntosalilla ja kirjastossa. Hän saa käyttää sähköpostia, nettiä ja kännykkää. Minä joudun tekemään työtä, jotta voisin elää yhtä mukavasti. Tällä hetkellä palkkani on nettona vähän yli 200 euroa kuukaudessa -- 7,5 vuoden päästä elämäntasoni laskee edelleen ja tulen saamaan eläkettä 63 euroa kuukaudessa, äiti kirjoittaa.

Surevalla äidillä vääriä tietoja

Naisen käsitys suomalaisvankien elämästä suljetuissa vankiloissa ei vastaa täysin todellisuutta, sillä esimerkiksi kännyköitä ei vankien käytössä luvallisesti ole.

Vangit voivat päästä luvan kanssa käyttämään rajatusti internettiin esimerkiksi koulutus-, sosiaali- tai asuntoasioiden hoitamiseen liittyvästä syystä. Suljetussa vankilassa vanki ei myöskään saa käyttää sähköpostia.

Naisen käsitys elinkautisen vankeusrangaistuksen kestosta on myös virheellinen, sillä jokaisen elinkautisvangin rangaistuksen pituus ratkeaa tapauskohtaisesti. Naisen mainitsema aika on tuomion keskimääräinen pituus.

Vaati tuomioksi kokopäivätöitä

Äiti vaatii syytetyltä 12 000 euron kärsimyskorvauksia. Hänen mukaansa oikeuden pitäisi velvoittaa mies kokopäivätyöhön, jotta hän pystyisi maksamaan korvauksia uhreilleen.

– Hän on velvollinen elämänsä jokaisena hetkenä hyvittämään tekonsa -- Jos (syytetty) voisi suorittaa rangaistuksensa ukrainalaisessa vankilassa, minulla ei olisi edes korvausvaatimuksia häntä kohti. Mutta kun nyt tiedän elinolosuhteet suomalaisissa vankiloissa, en näe mitään muuta mahdollisuutta rangaista häntä kuin tämä.

– Jotta voisitte ymmärtää toivottomuuteni syvyyden, kärsimykseni ja kokemani epäoikeudenmukaisuuden tunteen, sanon senkin – olen valmis vaihtamaan paikkoja (syytetyn) kanssa 7,5 vuoden päästä, äiti lopettaa kirjeensä.

Ei pystynyt puhumaan asiasta

Naisen avustaja Valentina Schnider luki naisen kannanoton kirjeestä oikeussalissa. Ukrainassa asuva äiti oli ilmoittanut oikeudelle, ettei muuten halua tulla henkilökohtaisesti kuulluksi asiassa.

– Hän ei valitettavasti siihen itse kykene, vaikka tulkkikin olisi mahdollista hankkia. Hän ei pysty puhumaan näistä asioista, vaan pyysi että luen hänen kirjeensä, Schnider kertoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja