Luokkatovereiden ja opettajien mukaan Kuopion hyökkääjä oli hiljainen, fiksu ja kohtelias – "Hän auttoi minua monesti koulutehtävissä"

2:04
Kuopion kouluisku viime syksynä aiheutti vakavia pelkotiloja ja traumatisoitumista useille Savon ammattiopiston opiskelijoille

Naapuri kertoi nähneensä keväällä miehen harjoittelemassa ulkona "taistelua" pitkällä kepillä.

Kukaan ei näytä tunteneen Kuopion hyökkääjää kunnolla. Hyökkääjän lapsesta asti tuntenut sukulainen kertoi poliisikuulustelussa, että tämä oli aina kiinnostunut eri asioista kuin ikätoverinsa. Lapsena hän luki paljon kirjoja ja katsoi luonto-ohjelmia, todistaja kertoi.

Sukulaisen mukaan peruskoulussa miestä oli kiusattu, ja mutta hän koki, ettei tätä haitannut yksinoleminen.

– Olen miettinyt, mitkä asiat ovat voineet johtaa tähän tapahtumaan, mutta en ole keksinyt mitään syytä tapahtuneelle.

Luokkatoverit ja opettajat kertoivat kohteliaasta, hiljaisesta ja syrjäänvetäytyvästä miehestä, joka oli hyvä koulussa ja auttoi mielellään muita tehtävissä.

Eräs naispuolinen opiskelija kertoi olleensa miehen kanssa tekemisissä aina, kun he olivat samaan aikaan koulussa. Naisen mukaan mies ei puhunut henkilökohtaisista asioistaan.

– Hän auttoi minua monesti koulutehtävissä, sillä hän oli mielestäni älykäs ja häneltä pystyi kysymään neuvoa matemaattisissa tehtävissä.

Toiselle naisopiskelijalle mies oli kertonut pelaavansa tietokonepelejä ja keräävänsä joskus pulloja öisin.

Naisen mukaan päivää ennen viime lokakuussa ollutta hyökkäystä mies sai tietää, ettei hänen hankkimansa harjoittelupaikka kelvannut koululle. Yksi opettaja kertoi miehen puhuneen harjoittelupaikkaa koskevasta huolestaan iskua edeltävällä viikolla.

Kuopion kouluhyökkäyksestä syytettyä 25-vuotiasta miestä on määrä kuulla oikeudenkäynnissä maanantaina. Häntä syytetään murhasta ja 20:stä murhan yrityksestä.

"Olin tietokoneella, tapasin vanhempiani"

Moni kertoi kuulustelussa saaneensa kuvan, että miehen koulu sujui hyvin, ja että hän oli motivoitunut ja aktiivinen. Omissa kuulusteluissaan hyökkääjä kertoi lopettaneensa syksyllä 2017 koulunkäynnin aiemmassa koulussaan. Vuoden 2019 kesällä hän oli tuetussa työtoiminnassa kirpputorilla, missä hän lajitteli tavaroita, siivosi ja hoiti kassaa.

– Muuten oleskelin, kävin pyöräilemässä, olin tietokoneella ja tapasin vanhempiani välillä, hän kertoi.

Savon ammattiopistoon mies kertoi hakeutuneensa tehdäkseen koulusurman. Hänen mukaansa ideana oli tehdä se myöhemmin, mutta jokin sai hänet aikaistamaan sitä.

Esitutkintamateriaalin mukaan mies oli elokuussa vajaa kaksi kuukautta ennen iskua soittanut koulukuraattorille, joka otti asiassa kuukautta myöhemmin yhteyttä erityisopettajaan. Materiaalista ei selviä, mitä yhteydenotot koskivat.

Naapuri: Pyörän renkaissa ei ollut ilmaa

Esitutkinnassa kuultu miehen nettituttu kertoi olleensa tämän kanssa yhteyksissä viimeksi noin kuukautta ennen iskua. Kaksikko keskusteli miehen mukaan taistelulajeista, aseista ja naisista.

– Hän kyseli miekoista ja varsijousista yleisellä tasolla, eli mistä niitä saa ja kuinka tehokkaista niiden pitää olla, että esimerkiksi varsijousella saa kaadettu kauriin.

Hyökkääjän naapuri kertoi kohdanneensa miehen asuntolalla. Hänen mielestään mies oli usein ahdistuneen oloinen. Naapurin mukaan mies ajoi naisten polkupyörällä, jonka renkaissa ei ollut lainkaan ilmaa.

Keväällä naapuri kertoi nähneensä miehen huitovan ulkona kepillä.

– Keppi oli noin metrin mittainen, väriltään vaalea ja hän piti siitä aluksi kiinni molemmin käsin. Mies eteni muutaman metrin ja samalla huitoi kepillä molemmille puolin.

Naapurin mukaan lyöntiliikkeet päättyivät yleensä pistoon tai siihen, että mies heitti kepin mäntyyn.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja