Mainos

Kuopiolaismies välitti alkoholia alaikäisille: 13-vuotias juotettiin sairaalakuntoon, kahta muuta lasta käytettiin hyväksi – eläkeikäiseltä mieheltä uskomaton puolustus

1:15

Alkoholia lapsille välittänyt 65-vuotias kuopiolaismies tuomittiin tänään muun muassa lasten seksuaalisista hyväksikäytöistä ja lapsen houkuttelemisesta seksuaalisiin tarkoituksiin. Mies selitteli toimintaansa sillä, että todellisuudessa hän halusi itse selvittää, kuka tyttöjä käyttää hyväksi ja kuka näille myy päihteitä hänen asuinalueellaan.

Rikokset tapahtuivat keväällä ja alkukesästä vuonna 2016. Uhreiksi joutuneet tytöt olivat tapahtuma-aikaan 13- ja 14-vuotiaita.

Houkuttelun uhriksi joutunut tyttö kertoi oikeudessa, että hän päätyi miehen kanssa tekemisiin kuultuaan tämän ostavan alkoholia ja tupakkaa nuorille. Tyttö oli käynyt miehen kotona talvesta tai kevättalvesta 2016 alkaen, ja joskus juonut miehen tarjoamaa alkoholia.

Mies haki tytön suoraan koululta

Viimeiseksi jääneellä kyläilykerralla mies oli hakenut tytön suoraan koululta ja vienyt tämän kotiinsa. Asunnolla oli taas juotu, ja tyttö oli tullut voimakkaaseen humalaan.

Asia valkeni tytön vanhemmille, kun tyttö palasi kotiin hoiperrellen, meikit kasvoille levinneenä ja niin sekavana, että hänet jouduttiin viemään sairaalaan. Episodin jälkeen tytön äiti tutki tytön puhelinta ja löysi sieltä 65-vuotiaan lähettämiä viestejä.

Tyttö kertoi myöhemmin, että mies oli lähettänyt hänelle ainakin 610 viestiä. Niissä sovittiin tapaamisista, kyydittämisistä sekä alkoholin hankkimisesta, mutta joukossa oli myös seksuaalissävytteisiä viestejä, joissa mies muun muassa kertoi rakastavansa 13-vuotiasta ja ehdotteli tälle yhdessä nukkumista.

Väitti vain "testanneensa" tyttöä

Viestittelyä ja lapsen sairaalareissuun edeltäneitä tapahtumia puitiin Pohjois-Savon käräjäoikeudessa viime vuonna.

Oikeudessa mies kiisti, että viesteissä olisi ollut mitään seksuaalista. Hän kertoi halunneensa vain "testata, miten tyttö reagoi". Hän ei ollut puolustuksensa mukaan myöskään tarjonnut lapselle alkoholia tai juottanut tätä humalaan.

Mies kuitenkin selitteli toimintaansa erikoisella tavalla.

Oikeuden asiakirjoista käy ilmi, että hän ilmoitti tarkoituksenaan olleen "selvityksen hankkiminen siitä, kenen toimesta hänen asuinalueellaan nuorille tytöille myydään huumeita ja päihteitä sekä kenen johdolla alaikäisiä tyttöjä käytetään seksuaalisesti hyväksi".

Miehen käsityksen mukaan nämä mystiset hyväksikäyttäjät olivat "tuntemattomia aikuisia miehiä".

Kouri ja kosketteli kahta muuta

Selitykset eivät purreet, ja miehen katsottiin syyllistyneen lapsen houkuttelemiseen seksuaalisiin tarkoituksiin, pahoinpitelyyn sekä alkoholirikkomukseen.

Samassa yhteydessä selviteltiin myös kahta muuta miehen asunnolla sattunutta epäiltyä seksuaalirikosta ja muita tapauksia, joissa mies oli antanut nuorille tytöille alkoholia.

Toisessa hyväksikäyttötapauksessa mies oli yrittänyt kellistää 13-vuotiaan väkisin sängylleen, kourinut tätä vatsasta ja yrittänyt työntää kättään tämän housuihin. Toisessa tapauksessa mies oli puristellut 13-vuotiasta tyttöä rinnoista.

Myös nämä tapaukset mies kiisti. Kertomansa mukaan hän oli ainoastaan hieronut tyttöjen hartioita, kun nämä olivat pyytäneet.

Miehen katsottiin kuitenkin syyllistyneen kahteen lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön sekä kahteen alkoholirikkomukseen.

Pohjois-Savon käräjäoikeuden tuomio jäi voimaan tänään. Mies oli valittanut siitä Itä-Suomen hovioikeuteen, joka kuitenkin jätti asian käsittelemättä, kun mies perui valituksensa.

Mies tuomittiin yhteensä seitsemästä rikoksesta vuoden ja neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Miehen koeaika päättyy kesällä 2020.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.