Teinityttöjen illanvietto muuttui painajaiseksi – nuori mies tarjosi kannabista, raiskasi ja käytti hyväksi

2:21
Viime vuonna hallituksen työryhmä esitti, että raiskausrikoksen tunnusmerkit täyttyisivät suostumusperusteisesti – "Haluamme parantaa uhrin asemaa ja koventaa lapsiin kohdistuneiden rikosten rangaistuksia"

Alaikäiset uhrit olivat tutustuneet mieheen sijaishuoltolaitoksessa asuessaan. Mies houkutteli tytöt luokseen viettämään iltaa, jonka tapahtumia puitiin joulukuussa käräjillä.

Keski-Suomen käräjäoikeus on tuominnut 19-vuotiaan miehen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, törkeästä raiskauksesta, seksuaaliseen tekoon pakottamisesta ja huumausaineen käyttörikoksesta kahden vuoden ja yhdeksän kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Lisäksi hän joutuu maksamaan kahdelle uhrille korvauksia yhteensä yli 5 500 euron edestä.

Mies syyllistyi rikoksiin Jyväskylässä elokuun alussa viime kesänä. Tuomiolauselmasta ilmenee, että uhrit – 15- ja 17-vuotiaat tytöt – asuivat sijaishuoltolaitoksessa, jossa myös tekijä oli aiemmin asunut. He olivat tutustuneet samassa kaveriporukassa.

Kesällä mies oli lähettänyt vanhemmalle uhrin viestin, jossa hän houkutteli tyttöjä luokseen juomaan ja polttelemaan kannabista saatuaan rahaa Kelasta. 

Tytöt olivat lähteneet asunnolle bussilla yhdessä kolmannen kaverin kanssa. Kolmikko oli ensin tavannut miehen McDonaldsissa ja siirtynyt sittemmin miehen asunnolle.

Tarjosi päihteitä

Tytöt kertoivat kuulusteluissa, että asunnolla mies oli välittömästi tarjonnut heille huumeita ja alkoholia. Tuomiolauselmasta ilmenee, että nuoret olivat menneet päihteistä varsin huonovointisiksi.

Ensimmäiseksi uhriksi joutunut 15-vuotias tyttö oli tuomiolauselman mukaan maannut velttona sängyllä, kun mies oli kosketellut häntä, yrittänyt vetää hänen housunsa pois ja pyrkinyt sukupuoliyhteyteen hänen kanssaan.

Teko päättyi, kun uhri pääse vetäytymään sängyltä pois viimeisillä voimillaan, kuten hän itse tapahtunutta kuvaili.

Toinen uhri, 17-vuotias tyttö, oli tuomiolauselman mukaan oksennellut ja sammunut toistuvasti. illan aikana Kun uhri oli nukahtanut, mies oli riisunut hänen housunsa.

Uhri havahtui siihen, että mies raiskasi häntä. Oikeuden mukaan teko täytti törkeän raiskauksen tunnusmerkistön, koska uhri oli puolustuskyvyttömässä tilassa, johon mies oli itse vaikuttanut päihteitä tarjoamalla.

Hyväksikäytön uhriksi joutunut 15-vuotias oli maannut sohvalla ja yrittänyt nukkua, hän oli kuullut kaverinsa huudahtavan kovaan ääneen.

Uhri jäi valvomaan

17-vuotias raiskauksen uhri oli paennut sängystä ja ottanut kaveriaan kädestä kiinni. Tytöt olivat paenneet yhdessä vessaan. Nuoremman uhrin mukaan kaveri oli tärissyt pelosta ja sanonut “meidän pitää lähteä täältä”.

He päättivät kuitenkin jäädä asunnolle yöksi, koska vieraassa kaupungissa ei muutakaan yöpaikkaa ollut. Välillä mies oli käynyt hakkaamassa vessan ovea ja pyytänyt heitä tulemaan nukkumaan.

Nuorempi uhreista palasikin sohvalle, mutta vanhempi jäi valvomaan, ettei “kenellekään muulle käy enää samalla tavalla”. Tyttöjen kolmas kaveri oli ollut koko ajan nukkumassa.

Tytöt olivat poistuneet asunnolta seuraavana päivänä.

Uhrien mukaan tekijä oli vielä aamullakin vihjaillut, että kahden muun tytön pitäisi poistua asunnosta vaikkapa lenkkeilemään, jotta hän voisi jäädä kahdestaan 17-vuotiaan kanssa.

Uhreille koitui illan tapahtumista psyykkisia ongelmia. Sijaishuoltolaitos oli tehnyt tapahtuneesta rikosilmoituksen.

Mies kiisti seksuaalirikossyytteet, mutta myönsi kannabiksenkäyttöä koskevan huumerikoksen. 

Seksuaalirikosten lisäksi 2002 syntynyt mies kiisti olleensa tietoinen uhrien nuoresta iästä. Hän väitti luulleensa, että 15-vuotias uhri on vähintään 16-vuotias. Uhrien mukaan mies oli kuitenkin moneen kertaan eri keskusteluissa saanut kuulla, minkä ikäisiä he ovat.

Mies passitettiin Kuopion vankilaan suorittamaan rangaistustaan. MTV Uutiset ei julkaise tuomitun nimeä uhrien henkilöllisyyksien suojelemiseksi.

Joulukuussa annettu tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja