Kuolleilta suomalaiskiipeilijöiltä puuttui perusvaruste - hakku

Ranskassa heinäkuun lopussa kuolleet suomalaiset vuorikiipeilijät olivat jättäneet kiipeilijän perusvarusteen, hakun, leiriin. Lisäksi toisella menehtyneellä ei ollut kiipeilyyn tarkoitettuja jäärautoja. Onnettomuuden yksityiskohdista kertoo Relaa.com-sivustolla Suomen Kiipeilyliiton auktorisoima kiipeilynohjaaja.

Ranskan Alpeilla, Chamonix'n seudulla, kuoli kaksi suomalaista kiipeilijää 25.7. Molemmat menehtyneet olivat kiipeilleet aikaisemmin mm. Yhdysvalloissa Yosemitessa.

Ryhmässä oli neljä suomalaista kiipeilijää. Kaikilla oli jääraudat, mutta toisella menehtyneellä miehellä oli maastojuoksutossut ja sellaiset jääraudat,  joita ei ollut tarkoitettu kiipeilykäyttöön.

Hakku oli ryhmässä vain yhdellä, viimeisenä liikkuneella kiipeilijällä. Kolme muuta olivat arvioineet, että hakkua ei tarvittaisi, ja he olivat jättäneet hakun painon säästämiseksi laaksoon.

Onnettomuus sattui, kun ryhmä lähti ylittämään noin 40 astetta jyrkkää lumikenttää. Ensimmäisenä kävellyt mies menetti tasapainonsa ja horjahti tuntemattomasta syystä. Lumi ei henkiin jääneiden kertoman mukaan liikkunut miehen jalkojen alla. Mies ei ehkä saanut pelkillä  lenkkariraudoillaan kovaksi pakkautuneeseen lumeen riittävästi pitoa.

Mies lähti syöksymään jyrkällä lumella holtittomasti alaspäin. Koska hänellä ei ollut hakkua, hän ei voinut edes yrittää pysäyttää tai hidastaa liukuaan, ja vauhti kiihtyi.

Kaatuneen miehen takana toisena kulkenut mies näki tapahtuneen ja käännähti, mutta menetti myös tasapainonsa ja lähti liukumaan hallitsemattomasti kohti alempana olevaa rotkoa.

Molemmat miehet putosivat noin sata metriä ja päätyivät kallion ja jäätikön väliseen reunarailoon. He todennäköisesti kuolivat heti.

Ryhmän neljäs jäsen ehti pian sellaiseen maastonkohtaan, josta hän saattoi soittaa vuoristopelastuspartion. Helikopterilla liikkunut partio ei voinut enää auttaa menehtyneitä.

Relaa.com-sivuston uutinen perustuu menehtyneiden kiipeilijöiden kanssa samassa ryhmässä olleiden suomalaisten haastatteluihin. Harrastajien mukaan tosiasioiden avoin kertominen kehittää kiipeilyn turvallisuutta.


  




Lue myös:

    Uusimmat