Mainos

Kuolleiden pyhiinvaeltajien joukossa yli 130 iranilaista – Iran syyttää Saudi-Arabiaa

Iranin presidentti Hassan Rouhani myötäilee maan uskonnollista johtajaa ajatollah Ali Khameneita ja syyttää Saudi-Arabiaa satojen pyhiinvaeltajien kuolemasta.

– Pyydän Saudi-Arabian hallintoa ottamaan vastuun tästä katastrofista ja täyttämään sen lailliset ja islamilaiset velvollisuutensa asian suhteen, Rouhani sanoi lausunnossaan.

Mekan lähellä Minassa kuoli eilen yhteensä yli 700 ihmistä ja useita satoja loukkaantui, kun uskonnolliseen rituaaliin kokoontuneen väkijoukon keskuudessa puhkesi paniikki.

Saudiviranomaiset eivät ole toistaiseksi ilmoittaneet kuolleiden kansallisuuksia, mutta Iranin mukaan kuolleiden joukossa on ainakin 131 iranilaista. Lisäksi Marokon lehdistön mukaan ainakin 88 maan kansalaista kuoli onnettomuudessa.

Iranin pääkaupungissa Teheranissa järjestettiin tänään onnettomuuden takia mielenosoitus iltapäivärukousten jälkeen. Lisäksi useat iranilaiset poliitikot ovat ilmaisseet, että Saudi-Arabian hallinto on kykenemätön järjestämään tapahtumaa.

Saudi-Arabian kuningas vastasi syytöksiin määräämällä pyhiinvaelluksen turvatoimet tarkastettaviksi. BBC:n mukaan kuningas Salman sanoi, että pyhiinvaelluksen organisointi ja pyhiinvaeltajien liikkumisen ohjaaminen vaativat uudistamista.

Saudi-Arabian terveysministeri Khalid al-Falih sanoi tiedotteessaan, että onnettomuuden tutkinta suoritetaan nopeasti. Samalla hän sanoi, että onnettomuus saattoi johtua siitä, että osa pyhiinvaeltajista ei noudattanut viranomaisten ohjeita.

Eilinen onnettomuus on pahin pyhiinvaellukseen liittyvä onnettomuus 25 vuoteen. Muun muassa Yhdysvallat, paavi Franciscus ja YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ovat ilmaisseet osanottonsa.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.