Kuoleman porteilta huipulle – Niki Lauda voitti pelkonsa urheilumaailmaa järkyttäneen onnettomuuden jälkeen: "Pidän mieluummin oikean jalan kuin kauniit kasvot"

70-vuotiaana menehtynyt F1-legenda Niki Lauda oli siirtyä kaukaisemmille varikoille jo vuonna 1976, kun hän paloi pahasti Nürburgringin rajussa autopalossa. Lauda toipui kuitenkin hämmästyttävän nopeasti – elämään täyttä elämää. 

Niki Lauda ja James Hunt kävivät kiivasti mestaruustaistelua kaudella 1976. Nürburgringin kilpailussa sattui vakava onnettomuus, joka kohahdutti koko urheilumaailmaa vielä pitkäksi aikaa. 

Rata oli kostea, ja Lauda suistui tieltä 200 kilometrin tuntivauhdissa. Auto osui pylvääseen ja lensi takaisin radalle. Laudan auto syttyi tuleen, ja hän joutui lieskojen keskelle. Pahaksi onnekseen auton tankki oli lähes täynnä, koska ajettiin vasta toista kierrosta. 

Näytti jo varmalta, ettei Lauda selviä. 

Muut kuskit ja ratahenkilökunta kiskoivat Laudan ulos autosta, mutta tuli ehti tehdä tuhojaan. 

Kuin ihmeen kaupalla Lauda pystyi tekemään paluun jo kuuden viikon jälkeen, vaikka hänelle tuli vakavia vaurioita ihoon ja keuhkoihin. Laudalta jäi väliin vain kaksi osakilpailua, ja paluukisassaan Monzassa hän oli heti neljäs. 

Urheilumaailma hämmästeli. Miten tämä oli mahdollista?

Helppoa se ei ollutkaan. Kun Lauda palasi ensimmäistä kertaa rattiin onnettomuuden jälkeen, hän tärisi pelosta vaihtaessaan vaihteen kakkoselle. 

Mutta Lauda voitti pelot. 

Hän voitti itsensä – ja vielä monta kertaa kilpakumppaninsa. 

(Juttu jatkuu kuvan alla)

"Olin onnekas"

Hunt vei hurjan loppukamppailun jälkeen mestaruuden 1976 yhdellä pisteellä. Vaikka Hunt oli huikean värikäs persoona, Laudasta tuli isompi nimi formulahistoriakirjojen sivuille. 

Laudan ja Huntin taistelusta on tehty elokuvakin, vuonna 2013 julkaistu Rush. Elokuva sai Golden Globe -ehdokkuuden parhaasta draamaelokuvasta. 

Railakkaasta elämäntyylistään tunnettu Hunt menehtyi 45-vuotiaana vuonna 1993. 

Lauda vaikeni onnettomuudesta vuosikymmenen ajan, mutta lopulta hän avautui ja kertoi yksityiskohdista. 

– Isoin vaurio tuli siitä, kun istuin autossa noin 50 sekuntia hengittämässä liekkejä ja kaasuja. Se oli noin 800-asteista, Lauda kertoi. 

Koomasta maailmanmestariksi

Lauda oli vaipunut koomaan. Tilanne oli niin vakava, että pappi kävi jo siunaamassa hänet sairaalassa. 

Laudan elämä oli vaakalaudalla 3–4 päivää. Palautuminen oli kuitenkin häkellyttävän nopeaa. 

– Keuhkoni palautuivat ja sain ihonsiirron. Olin onnekas, kun en saanut muita vammoja. Todellinen kysymys oli, että pystyisinkö palaamaan, koska tuollaisen jälkeen se ei ole helppoa. 

Lauda voitti maailmanmestaruuden heti 1977. Uran kolmas mestaruus tuli 1984. 

Vaikka Lauda palautui onnettomuudesta nopeasti, hän joutui myöhemmin kamppailemaan terveysongelmien kanssa. Laudalle tehtiin kaksi munuiaissiirtoa, ja hän kävi dialyysioidoissa. Elokuussa 2018 hänelle tehtiin hätäleikkauksella keuhkonsiirto. 

Lauda nukkui pois perheensä parissa maanantaina illalla. 

– Hänen ainutlaatuiset saavutuksensa urheilijana ja hyväntekijänä muistetaan ikuisesti. Hänen väsymätön innokkuutensa, suoraviivaisuutensa ja rohkeutensa pysyvät esimerkkinä meille kaikille, todettiin perheen julkaisemassa tiedotteessa. 

(Juttu jatkuu kuvan alla)

"Onnellisuus on vihollisesi"

Laudan ansiot kuskina ovat kiistattomat: hän voitti 171 GP-kisastaan 25. Paalupaikkoja kertyi 24 ja nopeimpia kierroksia 25. 

Laudan sädekehää on nostanut kuitenkin hänen persoonansa. Itävaltalainen on antanut aina värikkäitä kommentteja. Hän pysytteli varikoiden vakiokasvona, vaikka terveys alkoi jo heiketä. 

Lauda jaksoi toimia vielä viime vuosinakin Mercedeksen puheenjohtajana. Hän omisti tallista kymmenen prosentin osuuden. 

 Viimeisten vuosiensa aikana hän toimi Mercedeksen puheenjohtajana. Lauda myös omisti tallista kymmenen prosenttia.

Laudan vanhoista kommenteista huokuu hänen omistautuneisuutensa ajamiseen ja elämään. 

– Onnellisuus on vihollisesi. Se heikentää sinua. Se asettaa epäilyksiä mieleen. Äkkiä sinulla onkin jotain hävittävää. 

– Älä puhu liian paljon. Keskity tavoitteeseesi ja saavuta se. 

– Monet kritisoivat formula ykkösiä siitä, että se on tarpeeton riski. Mutta mitä elämä olisi, jos tekisimme vain sitä, mikä olisi välttämätöntä?

– Pidän mieluummin oikean jalkani kuin kauniit kasvot. 

Lauda säilytti huumorintajunsa loppuun asti. Hän päivitti 6. toukokuuta Instagramissa kuvan, jossa hän esiintyi ajohaalarit päällä. 

– Ajattelin tehdä comebackin. Mitä mieltä olette ideasta?


Lue myös:

    Uusimmat