Kuntavaaleissa voi ensi kertaa äänestää ennakkoon autosta – oikeusministeriö julkaisi ohjeet turvalliseen äänestämiseen

5:25
Kuntavaalit on lykätty huhtikuulta kesäkuuhun

Koronaviruksen varjostamissa kuntavaaleissa suomalaiset pääsevät ensimmäistä kertaa äänestämään ennakkoon myös autosta tai muusta kulkuvälineestä drive-in-mallin mukaisesti.

Drive-in-äänestystä ei ole tarjolla kaikissa kunnissa, mutta ennakkoon äänestävä voi käydä myös toisen kunnan alueella äänestämässä. Kuntaliiton mukaan esimerkiksi Kotka ja Hamina ovat yhteistyössä järjestämässä tällaista ennakkoäänestyspaikkaa.

Näillä näkymin drive-in-mahdollisuus koskee vain ennakkoäänestystä.

Äänestystä järjestetään myös ulkoilmassa sekä ennakkoäänestyksessä että vaalipäivänä. Varsinaisena vaalipäivänä ulkona äänestäminen toteutetaan kuitenkin erityisjärjestelynä lääkärin määräämässä karanteenissa oleville, ja muutoin äänestys tehdään pääosin sisätiloissa.

Oikeusministeriö on tänään julkaissut verkossa ohjeet turvalliseen äänestämiseen kuntavaaleissa. Ohjeet lähetetään myös kotiin äänioikeusilmoituksen mukana.

Oikeusministeriön ja Kuntaliiton edustajat kertoivat kuntavaalien turvajärjestelyistä tänään etänä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Äänestyspaikoilla suojapleksit

Drive-inin lisäksi äänestystä järjestetään myös ulkoilmassa sekä ennakkoäänestyksessä että vaalipäivänä. Kunnilla ei ole vielä antaa tarkkaa määrää niistä äänestyspaikoista, joissa tarjotaan mahdollisuus ulkona äänestämiseen.

Koronaviruksen vastaisia turvatoimia noudatetaan myös sisällä, ja niihin kuuluvat turvavälit, käsien desinfioiminen ja kasvomaskien käyttö. Tarvittaessa äänestyspaikoilla jaetaan myös maskeja äänestäjille, joilta sellainen puuttuu.

Äänestyspaikoilla vaalivirkailijoiden ja äänestäjien välissä on suojapleksi. Hengitystieoireisia ja lääkärin määräämässä karanteenissa olevia varten on suunniteltu erityistoimenpiteitä, joista voi kysyä oman kunnan keskusvaalilautakunnalta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja