Vaalit

Näin äänet jakautuvat – tästä pääset kuntavaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson tyrmäsi kuntavaalien siirtoaikeet – näin hän vastasi MTV Uutisille asiasta aiemmin: "Kukaan meistä ei ole ennustaja"

Voiko karanteenissa oleva äänestää kotona kuntavaaleissa? Entä, voiko ennakkoäänestystä pidentää? Oikeusministeri vastaa 2:47
Miten kuntavaalit sitten voidaan järjestää turvallisesti? Entä, voiko karanteenissa oleva äänestää kotona? Katso oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin vastaukset videolta!

Suomen oikeusministerin mukaan kuntavaalit tullaan järjestämään huhtikuussa ellei Suomen koronatilanne edellytä muuta. 

Kuntavaalit häämöttävät jo horisontissa: ne järjestetään sunnuntaina 18. huhtikuuta. Ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 7. huhtikuuta. 

Viime aikoina on käyty paljon keskustelua siitä, onko vaalien järjestäminen turvallista tai järkevää tämänhetkisessä epidemiatilanteessa. 

Kansliapäällikkö Pekka Timonen vahvisti aiemmin tänään STT:lle, että oikeusministeriön virkamiehet esittivät kuntavaalien siirtoa koronan takia.

Timosen mukaan esitys perustui kokonaisarviointiin, johon vaikuttivat erityisesti terveysturvallisuusriskit.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ja puoluesihteerit tyrmäsivät ehdotuksen yksimielisesti.

Viime perjantaina oikeusministeri Henriksson kertoi MTV Uutisille, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on ollut laatimassa oikeusministeriön kanssa tarkkoja ohjeistuksia siitä, miten kunnissa kuntavaalit voidaan järjestää terveysturvallisesti. 

Ei siis ollut viitteitä siitä, että vaaleja olisi oltu siirtämässä. 

– Hallitus lähtee siitä, että kuntavaalit pidetään silloin (18.4.), mutta kukaan meistä ei ole ennustaja, kukaan ei vielä tiedä, mikä tämä koronatilanne silloin kaiken kaikkiaan on. 

– Kun tautitilanne on se, mikä se tällä hetkellä on, niin silloin on mahdollista järjestää vaalit, Henriksson vakuutti perjantaisessa haastattelussa. 

Tästä syystä kuntavaaleihin ei voida puuttua

Henrikssonin mukaan esimerkiksi ennakkoäänestysajan pidentäminen ei tulisi enää tässä vaiheessa kysymykseen, sillä ennakkoäänestykseen on varattu viikko lain nojalla- 

– Nyt on liian myöhäistä muuttaa sitä lakia, mutta olemme myös aikaisemmin arvioineet, että yleensä suomalaiset äänestävät ennakkoon kaikkein vilkkaimmin ennakkoäänestyksen viimeisinä päivinä.

– Jos lähdetään siitä, että ennakkoäänestystä olisi pidennetty, se ei olisi tässä mielessä vaikuttanut, Henriksson jatkaa.

Miten kuntavaalit sitten voidaan järjestää turvallisesti? Entä, voiko karanteenissa oleva äänestää kotona? Oikeusministeri Anna-Maj Henriksson vastaa yllä olevalla videolla!

Lue myös:

    Uusimmat