Karanteenissa tai eristyksissä olevat voivatkin äänestää kuntavaaleissa kotonaan näillä ehdoilla

Oikeusministeriö julkaisi tänään korona-ohjeita kesäkuun kuntavaaleja varten – muun muassa oma kynä äänestämiseen on sallittu 2:07
Oikeusministeriö julkaisi korona-ohjeita kesäkuun kuntavaaleja varten – muun muassa oma kynä äänestämiseen on sallittu

Äänestäminen pitää järjestää mahdollisuuksien mukaan kodin pihalla.

Oikeusministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tarkentavat ohjeitaan karanteenissa tai eristyksissä olevien äänestämisestä kesäkuun kuntavaaleissa. Heille tarjotaan mahdollisuutta äänestää kodissa tietyin reunaehdoin ja tartuntatautilääkärin päätöksellä.

Lisäohjeistus sisältää myös täsmennyksiä vaalivirkailijoiden rokottamiseen. Täsmennykset on tehty keskusvaalilautakunnille, kotiäänestyksen vaalitoimitsijoille ja vaalilautakunnille annettuihin ohjeisiin.

Tarkennettujen ohjeiden mukaan karanteenissa tai eristyksissä olevien äänestäminen pitää järjestää mahdollisuuksien mukaan kodin pihalla.

Jos äänestys tapahtuu sisällä kodissa, vaalitoimitsijan on pyydettävä äänestäjää avaamaan ikkunat ennen äänestystä tartuntariskin vähentämiseksi. Kahden metrin turvaväli on pidettävä.

Vaalitoimitsija voi kuitenkin kertoa riskiryhmäläisille tai omaehtoisessa karanteenissa oleville, että äänestyspaikalla äänestäminen on ensisijaista. Äänestyspaikalla on tehty järjestelyjä, jotta äänestäminen olisi turvallista.

Vaalitoimitsijoilta edellytetään rokotusta

Vaalitoimitsijoilta edellytetään kotiäänestyksessä rokotusta vähintään kerran. Rokote on otettava viimeistään kolme viikkoa ennen vaaleja.

Keskusvaalilautakunnan on huolehdittava siitä, että ennakkoäänestyksen ja kotiäänestyksen vaalitoimitsijoita nimetään riittävästi varalle, jotta äkilliset sairastapaukset pystytään paikkaamaan.

Jos paikalliset terveysviranomaiset antavat tiukempia ohjeita, niitä on noudatettava yleisen ohjeistuksen sijasta.

Lue myös:

    Uusimmat