Mainos

Kuntaliiton Kietäväinen: Soten takia tyhjentyvät terveyskeskukset iso riski kunnille

3:08

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen perää hallitukselta pikaista ratkaisua tyhjentyville terveyskeskuksille Sote-uudistuksen takia.

MTV3:n Seitsemän Uutisissa vierailleen Timo Kietäväisen mukaan taloudellisesti tyhjenevät sote-rakennukset ovat kunnille iso riski.

– Todellakin tähän tarvitaan kansallinen ratkaisu. Sellainen ratkaisu, ettei tyhjilleen jäävät rakennukset kaadu yksittäisen kunnan harteille. Tämä on monen kunnan tulevaisuuden kannalta aivan olennainen asia.

Suomessa voi olla jopa satoja erilaisia sote-kiinteistöjä, joille ei ole käyttöä, kun palvelujen järjestäminen siirtyy maakunnille sote-uudistuksen myötä. Hallitus on luvannut, että sote-alueille kelpaamattomat kiinteistöt eivät jää kuntien ongelmajätteeksi.

Kietäväisen mukaan on mahdollista, että tyhjentyville terveyskeskuksille löytyy uutta käyttöä. Näin on myös tehty jo monessa kunnassa.

– Niitä on käytetty esimerkiksi erilaisissa palveluasunnoissa ja tämän tyyppisissä tehtävissä. Ne soveltuvat sellaiseen, mutta muutostöitä joudutaan joka tapauksessa tekemään.

– Tässä on aika suuri toive siitä, että näistä tyhjilleen jäävistä kiinteistöistä suuri osa pystytään ottamaan uudelleen käyttöön. Käyttötarkoituksen muutos vaatii kuitenkin rahaa. Sitä tulee yksityiseltä puolelta ja valitettavasti myös julkiselta puolelta ottaa.

Kuntaliiton Kietäväinen on optimisti ja uskoo ratkaisuun, vaikka sitä ei vielä ole.

– Ensinnäkin sairaanhoitopiirien kiinteistöt siirtyvät suoraan maakuntien kiinteistöyhtiöön ja vastineeksi näistä siirtyy sitten lainat. Se on helpottava yksityiskohta, mutta sitten suurempi osa sote-kiinteistöistä jää kuntien haltuun ja nämä vuokrataan sairaanhoitopiirien yhtiön käyttöön ja näiden osalta kysymys on sitten siitä, että mitä tapahtuu jäljelle jääville kiinteistöille ja toisaalta miten pitkät vuokra-ajat vuokrattavien kiinteistöjen osalta tulee.

– Hallitushan lupasi 5, huhtikuuta, että yksikään kunta ei jää yksin näiden ongelmien kanssa, mutta miten tämä homma ratkaistaan? Tehdäänkö roskapankki ja miten se pääomitetaan? Nämä ovat todella isoja kysymyksiä ja nopeasti pitäisi saada valmista.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.