Kuntaliitolle pyyhkeitä lukijoilta: "Kai jokainen töihin menee jos siitä palkan saa"

Kuntaliiton kaavailut tukien poistamisesta työhaluttomilta saavat MTV Uutisten Facebookissa murskatuomion.

Kuntaliitossa väläytetään, että työttömyysturvan karensseista voisi luopua työhaluttomien henkilöiden osalta ja ottaa mallia Tanskasta. Siellä työvoimapalvelujen toimenpiteistä kieltäytyminen vie toimeentulotuen nollaan ja sitä kautta pakottaa työttömät takaisin palvelujen piiriin.

Varsinkin palkkatuettujen töiden osalta lukijoilla on ei niin mairittelevia kokemuksia.

– Mitäs jos haluaisi tehdä työtä? Itse olin palkkatuella, ja kun sopimus läheni loppua, niin kysyin, että voiko työsopimusta jatkaa. Sanottiin, että ei ole rahaa, sanoo yksi kirjoittajista.

– Yli 2 vuotta palkkatuetussa työssä. Työt loppuivat, kun tuki loppui, kertoo .

– Tuohan oli ilmiö, joka tapahtui melkein jokaisessa palkkatuetussa työssä. Yritykset heräsivät ja halusivat vain ilmaisia duunareita ja sitten kun palkkatuki loppui, niin et kelvannut enää yritykselle. Eli missä oikeasti on se vika, kysyy yksi kommentoijista.

Useissa kommenteissa suhtauduttiin varsin kitkerästi työhaluttomuuden määritelmään. Suomalaiset ihmettelevät sitä, kuka on oikeasti työhaluton, kun töitä ei saa vaikka hakisi kuinka.

– Työhaluton? Kai jokainen töihin menee, jos siitä palkan saa ja jos sinne meneminen julkisilla onnistuu. Autoilevat sitäkin helpommin. Miksi ihmiset leimataan, kysytään Facebookissa.

– Kuntaliittohan varmaan halukkaille osoittaa myös ne paikat, joista sitä työtä saa! 

– Minun mielestä pitäisi poistaa työllistämistuki ja harjoittelupaikat. Ne vääristävät markkinoita. Muutaman euron päivärahanlisä ei ole palkkaa vaan orjuuttamista. Jos yritys ei pysty maksamaan työnteosta, niin silloin menkööt konkkaan tai tehkööt yrittäjä itse, yksi kommentoijista sanoo.

Mol.fi -sivuston mukaan Suomessa on tällä hetkellä tarjolla sitä kautta noin 17 000 työpaikkaa. Hakijoita näihin paikkoihin on yli 600 000.

– Ketä ja mitä työttömän kiusaaminen palvelee, jos perusongelma on se, ettei töitä ole. Yhteiskunta on muuttunut, eikä täystyöllisyys ole realismia, yksi kirjoittaja jatkaa.

– Työt olisivat kyllä tervetulleita, jos niitä vaan saisi. Tai jos yritykset palkkaisivat ilman palkkatukea. Monesta paikasta on jo sanottu, että ottavat mieluummin semmoisen, jolla on täysi palkkatukioikeus.

Lue myös:

    Uusimmat