Kuntakartan halutut ja hylkiöt – parhaita liitoskumppaneita listataan

Toissapäivänä julkistettu kuntakartta Suomen tulevaksi kuntarakenteeksi on aiheuttanut vipinää kunnissa. Laskelmia tehdään sen pohjalta, mikä liitos kannattaisi taloudellisesti ja poliittisesti. Kaikki keskuskunnatkaan eivät ole innostuneita voimakkaasta laajenemisesta.

Esimerkiksi Kokkolassa hallituspuolueiden valtuustoryhmät ottaisivat Suur-Kokkolaan mukaan vain Kruunupyyn, vaikka ministeriö tarjoaa koko Keski-Pohjanmaata. Syyksi on arvioitu sitä, että maitomaakunnan mukana kaupunki muuttuisi entistä keskustalaisemmaksi.

– Tämä vaikuttaa osittain, mutta muut asiat painavat vielä enemmän, sanoo kaupunginhallituksen rkp:läinen jäsen Stefan Andersson.

Uusi kuntajako muuttaisi kuntien poliittisia värikarttoja selvästi. On arvioitu, että kautta linjan keskusta häviäisi, mutta paikoin puolue myös vahvistaisi asemiaan.

– Kaikki puolueet laskevat nyt etujaan uudistuksessa ja toimivat sen mukaan, uskoo Toholammin kunnanjohtaja Jari Kangasvieri.

Pienille ja köyhille rukkaset

Poliitiikan ohella lasketaan myös euroja. Kunnat haluavat napsia rusinat pullasta ja kerätä kimppaan hyödylliset kuntakaverit. Pienet ja köyhät kunnat ovat tähänkin saakka jääneet nuolemaan näppejään, kun kuntaliitoksia on lyöty lukkoon. Esimerkiksi Toholampi on saanut neuvotteluissa jo kahdet rukkaset.

– Olemme saaneet rukkaset ensin Kannukselta ja sitten toisesta suunnasta Lestijärveltä, kertoo kunnanjohtaja Kangasvieri.

Vaikka yksikään kunta ei toivo pakkoliitosta, se uhkaa jäädä joillekin ainoaksi vaihtoehdoksi. Jo nyt Suomessa on kuntia, jotka eivät ole löytäneet liitoskumppania.

– Niitä on, mutta ei kovin paljon. Nyt tehdyssä ehdotuksessa lähdetäänkin siitä, että maaseutualueille jaettaisiin elinvoimatukea liitosten yhteydessä, sanoo kaupunkitutkimuspäällikkö Kauko Aronen Kuntaliitosta.

Vahvat kaupunkikeskukset ovat samoilla linjoilla. Kaikille kunnille löytyy kumppani, kunhan hintalappu on sopiva.

– Voi löytyä kuntia, joista naapurikunnat eivät ole kiinnostuneita, mutta silloin pitää antaa sen verran porkkanaa, että ne tulevat kiinnostaviksi, sanoo Kokkolan valtuuston puheenjohtaja Bjarne Kallis (kd.).

Lue myös:

    Uusimmat