Kuningatar Elisabetin tapaaminen ei ole lainkaan mutkatonta – nämä tiukat säännöt määrittävät kohtaamisia 94-vuotiaan monarkin kanssa

4:24
Kuningatar Elisabet piti harvinaisen puheen kansalleen.

Tapaamisessa kuningatar Elisabetin kanssa on otettava huomioon runsaasti erilaisia sääntöjä.

Kuningatar Elisabet, 94, on 68 vuotta kestäneen valtakautensa aikana tavannut tuhansia ja tuhansia ihmisiä ympäri maailma. Kuningattaren kohtaaminen ei ole aivan mutkaton tapahtuma, vaan monarkin tapaamisen koittaessa on muistettava muutama tärkeä sääntö, joita ei ole suotavaa rikkoa.

Yksi tärkeistä kuninkaallisen protokollan säännöistä on se, ettei kuningatarta saa koskaan koskea. Elisabet on se, kuka tarjoaa ensiksi kättään esimerkiksi hienovaraista kättelyä varten, jonka jälkeen kaikki ylimääräinen koskettaminen on pidettävä minimissä. Kuningatarta ei ole soveliasta halata tai suukottaa. Tätä merkittävää sääntöä rikkoi kuitenkin tunnetusti entinen Yhdysvaltojen ensimmäinen nainen Michelle Obama aikoinaan, kun hän yllätti halaamalla kuningatar Elisabetia. Monarkki ei kuitenkaan vaikuttanut olevan tästä liikkeestä kovinkaan pahoillaan, vaan vastasi Obaman lämpimään halaukseen. 

Kun kuningatar astelee huoneeseen, tulisi paikalla olijoiden olla seisten valmiina tapaamaan hänet. Ison-Britannian kansalaisten on joko niiattava tai kumarrettava kuningattarelle, muita kansalaisuuksia edustavat voivat kätellä kuningatarta, mikäli hän itse tarjoaa kättään sitä varten. Istua saa vasta sitten, kun kuningatar istuu, eikä Elisabetille ole koskaan soveliasta kääntää selkäänsä. 

Puhua ei myöskään saa, ennen kuin puhutellaan. Etiketin mukaan kuningatar on se, joka sanelee keskustelun kulun. Kuningattaren tapaavan on vastattava Elisabetin esittämiin kysymyksiin sekä muutoinkin seurattava hänen esimerkkiään keskustelun edetessä. Elisabet on myös se, joka päättää milloin keskustelu on tullut maaliinsa. 

Elisabetia puhuteltaessa ensimmäisen kerran on käytettävä arvonimeä "teidän majesteettinne". Keskustelun edetessä Elisabetia puhutellaan nimityksellä "ma'am". Kun keskustelu päättyy, puhutellaan Elisabetia jälleen "teidän majesteetiksenne". Kuningatar Elisabetiksi häntä ei saa missään nimessä kutsua keskustelun aikana. 

Tapaamiseen on myös erittäin tärkeää pukeutua oikealla tavalla. Soveliasta ei ole saapua paikalle esimerkiksi liian rennosti farkut jalassa eikä liian paljastavassa asussa. Pukukoodin seuraaminen sekä ylipäätään asiallinen pukeutuminen on varsin tärkeää.

Lähde: CheatSheet

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja